Interview: Anne van der Valk

Toen ik niet veel werk had, ben ik begonnen met schrijven. Een kennis schrijft kinderboeken en heeft ook een roman geschreven. Zij vertelde me dat een boek schrijven heel veel werk was. Dat vormde voor mij de trigger: ik dacht kom maar op.

In het begin van het schrijven van het boek, dacht ik dat doe ik even, maar dat viel tegen. Er komt heel wat denkwerk bij kijken. Soms moet je, als dat relevant is voor het verhaal, terug in de tijd of juist vooruit kijken. En dat is soms wat moeizaam en andere keren gaat dat vanzelf, dan geeft dat echt een kik!

Ik had van te voren een globaal stramien bedacht en me daaraan gehouden en heb het boek per scène geschreven. Al met al heeft het een paar jaar geduurd, met de nodige pauzes tussen door. En soms sloeg de twijfel toe, maar als ik het af wilde maken, moest ik doorgaan en doorzetten.

Ik dacht meteen al: het wordt een streekroman, een roman met personages, andere levens om heerlijk in weg te dromen.  Dialogen schrijven vind ik het leukst. Een leuk boek ter ontspanning. En ik krijg ook leuke reacties van lezers: “ik heb het in een ruk uitgelezen.”

Ik heb twee vriendinnen gevraagd om mee te lezen. Een woont wat verder weg. Als ik haar zag, nam ik wat ik klaar had, uitgeprint mee. Die vriendin is een echte lezer. Daarna heb ik nog een andere vriendin gevraagd. Ik vind: als je jezelf serieus neemt moet je het aandurven het door anderen te laten lezen.

Als je een uitgever zoekt, als debuterend schrijver, moet je een kant en klaar boek aanleveren. Soms op papier, soms als bijlage bij de mail. Dat ligt aan de uitgeverij.

Inmiddels ben ik begonnen aan mijn tweede boek dat ook bij  Zomer en Keuning wordt uitgegeven.

 De personages gaan leven, en voeren gesprekken met elkaar, en doen soms net even anders dan ik verwacht had. Het boek gaat over Heleen een 35 jarige handwerkdocente uit het basisonderwijs die haar droom wil najagen: namelijk kunstenaar worden. Ze wil  haar brood verdienen met het maken van schilderijen. Daarvoor zegt ze haar baan op en verhuist van een stad naar een dorp in Friesland. Wat ze daar allemaal beleeft vormt de inhoud van het boek. Een buurman is geïnteresseerd in haar. Ze wordt lid van de dorpsvereniging. Ze wordt verdacht van kunstvervalsing. Hoe zal dat aflopen?

En als je Anne van der Valk wilt ontmoeten, dan kan dat: ze staat met haar roman op de Ooster Art Kunstmarkt die op 25 september gehouden wordt op het pleintje Lindenhof bij de Blauwe Boerderij.

Anne van der Valk – Bloemen in de Winter / ISBN: 9789020540253 Uitgeverij Zomer en Keuning à 17,50 euro. Te verkrijgen bij uw boekhandel, ook als E-book.