Glasvezeluitrol Oosterparkwijk start in oktober

Vanaf de tweede week van oktober gaat KPN Netwerk starten met de aanleg van glasvezel in de Oosterparkwijk in Groningen. Het gebied bestaat uit ruim 6000 huishoudens. KPN Netwerk startte in 2019 met de werkzaamheden en heeft inmiddels al meer dan 10.000 huishoudens aangesloten in stad Groningen. De doelstelling is om de hele stad aan te sluiten in de komende jaren.

Sinds de start van het project in 2019 is er 159 kilometer in de stad gegraven om glasvezelkabels te leggen. Groningen-Noordoost is inmiddels grotendeels aangesloten op het glasvezelnetwerk. In Oud-West zijn de graafwerkzaamheden momenteel in volle gang. In Selwerd/Paddepoel is KPN Netwerk bezig om de eerste huizen aan te sluiten op het netwerk. Op kpnnetwerk.nl/postcodecheck kunnen inwoners van de stad zien wanneer zij aan de beurt zijn. KPN Netwerk vindt het belangrijk om eventuele overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken en werkt daarom intensief samen met de gemeente Groningen en woningbouw stichtingen.

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN draagt bij aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en download-snelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN kan Nederland hier tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.