Dansen maakt vrolijk en houdt de mensen jong

‘Dansen is plezier voor twee’ is een aanstekelijk liedje dat vroeger regelmatig op de radio te horen was. Het is een van de succesnummers van zangeres Conny Vink. Dat dansen ook plezier voor een groep mensen kan betekenen, is iedere woensdagochtend te zien in het gebouw van ‘Ons Belang’ aan de Zaagmuldersweg. Dan komt een aantal enthousiaste amateurs bij elkaar om zich, onder leiding van Marijke Dijkshoorn, te bekwamen in het volksdansen. Marijke is een professional die al vanaf 1967 les geeft, maar de ochtenden zijn heel ontspannen. Het gaat niet in de eerste plaats om de prestatie, het gaat erom met elkaar plezier te hebben in dans en muziek. En dat plezier is bij het dansen duidelijk aan de groep af te zien.

Soepel

Terwijl de laatste deelnemers binnendruppelen, en hun jas ophangen, zet Marijke alvast de geluidsinstallatie klaar. En dan gaan ze van start. De groep stelt zich op in een rij en pakt elkaar bij de  hand vast. De ochtend begint met ‘Raca Plava’, een lied uit Kroatië, gevolgd door ‘Shalom’, een Israëlisch nummer en ‘Milisse Mou’ een pittig, opzwepend liedje uit Griekenland dat bekend werd in de uitvoering van Nana Mouskouri. Marijke, aan het begin van de rij, geeft aanwijzingen. “Rechts – links – heen en weer – en terug. Lopen – lopen – lopen – en sta!” De deelnemers hebben eigenlijk geen aanwijzingen nodig. De danspassen zitten er goed in. Het is een groep van senioren, maar het valt op hoe soepel iedereen zich beweegt. Behalve dat het gewoon leuk is om te doen, is volksdansen ook een goede manier om in conditie te blijven, zo stel ik vast, wanneer ik naar de dansers kijk.

Pauze

Na drie kwartier is het tijd voor koffie. Er gaat een pak koekjes rond dat iemand heeft meegenomen. Tijdens de pauze is er alle gelegenheid om te praten over wat ieder bezig houdt. De betrokkenheid bij elkaar is groot. Een lid van de groep is al een tijdje door omstandigheden verhinderd de ochtenden bij te wonen. Een deelnemer biedt aan hem een keer te bellen. Een ander regelt een beterschapskaartje. “We moeten laten weten dat we aan hem denken.”

Na drie kwartier is er tijd voor pauze met koffie en koek.

Nieuwe leden

Na de pauze wordt er opnieuw gedanst op een liedje uit Kroatië, getiteld ‘Nemoj Kate’. “We hebben deze dans een tijd niet gedaan”, stelt Marijke vast. “laten we eerst zonder de muziek repeteren. We beginnen. En voor – en achter – en voor – en achter – en dan schuif je op.” De oefening gaat goed. “Het kon minder,” concludeert Marijke met enig Gronings understatement. Hierop volgen nog een klezmerliedje, joodse muziek uit Oost-Europa, en een pianostuk uit de film ‘Amélie’, waarop iemand een choreografie heeft gemaakt. En dan loopt het alweer tegen half twaalf. Tijd om te stoppen.

Terwijl ze de muziekapparatuur loskoppelt, benadrukt Marijke dat nieuwe leden bij de dansgroep altijd welkom zijn. “Iedereen kan meedoen, ongeacht de leeftijd. En je hoeft geen partner mee te nemen – we dansen niet in tweetallen. Ook mensen die nog nooit hebben gedanst, kunnen zich bij ons aansluiten. Het is nooit te laat om ermee te beginnen. We oefenen heel relaxed. En ik leg alles uit. Geen probleem. En je hebt het gezien – dansen maakt de mensen vrolijk. En het houdt ze jong!”

De dansgroep oefent iedere woensdagochtend van 10.15 tot 11.30 in het gebouw van ‘Ons Belang’ aan de Zaagmuldersweg. Om 10.45 is er een pauze.

Als het je leuk lijkt mee te doen, kun je contact opnemen met Marijke Dijkshoorn. Tel.: 050-3136039. Email: fam.dijkshoorn@home.nl

Het is altijd mogelijk een keer vrijblijvend aan een les deel te nemen.