Groentje: Een kleine terugblik

De herfst heeft opeens zijn intrede gedaan. Onze zomerkleren kunnen weer definitief de kast in voor een aantal maanden. Hier en daar kleurt de Oosterparkwijk al. Vooral de esdoorns beginnen reeds schitterend rood te laten zien. Die staan straks weer als vlammetjes in ons park.

Toen onlangs de zon nog lustig scheen, waren er nog volop activiteiten in de wijk. Op de OosterArtKunstmarkt was het gezellig druk. Van prachtige zelfgemaakte kleding tot boekjes van handgeschept papier en zeefdrukkunst. Niet te versmaden was het broodje Rendang dat werd verkocht door het HOP. Het was geheel vegetarisch, gemaakt van Jackfruit. Een tropische vrucht die een beetje de draderige structuur van vlees heeft. Vlak voordat het begon te regenen werd iedereen nog uitgenodigd mee te zingen met de Groningse ukelele club. Het was een feestje, dat weliswaar iets eerder eindigde door het gespetter, maar dat heeft de pret niet mogen drukken.

De zondag erna stroomde het vol in de Paradijsvogeltuin. Daar werd de tweede voedselbank voor bijen geopend door de groene burgemeester. Wederom een bewoners-initiatief. Oosterparkwijk, het paradijs voor de wilde bij! Daar gaan we voor.  De kast voor bijen kan daarvoor worden gebruikt. Heb je een plant of bloem over? Zet hem erin!

Het gaat eigenlijk over samenwerken, verbindingen leggen. Je kunt ook eens in de tuinen van je buurtgenoten kijken, wie weet staan daar bloemen of planten die je prachtig vindt. Leg contact en vraag bijvoorbeeld wat zaden. Of als er veel van een soort zijn kun je vragen of er een plantje uitgestoken mag worden. Zo kunnen we elkaar helpen zonder diep in onze portemonnee te hoeven graven en wordt onze wijk nog kleurrijker.

Een deel van de zaden die werden gebruikt om zaadbommen van te maken tijdens het Paradijsvogeltuin-feestje kwamen uit de Goudenregentuin, die al zo vruchtbaar is dat er volop kan worden doorgegeven.

De muziek op het feest was wonderschoon. Ilse Oversier, singer-songwriter, een nieuw Gronings talent. Buiten op een klein podium, intiem. Klein en groots tegelijk. Heel dichtbij zichzelf blijvend. Kwetsbaar. Haar nummers steeds krachtiger neerzettend, met de natuur als grote inspiratiebron. Wat een genot om naar te luisteren. Ik denk dat ze vele harten zal gaan openen.