Knollema staat te popelen om weer van start te gaan!

In de Wijkkrant van juni schreef ik over de te bouwen Michi-Noeki tegenover de Franciscuskerk. Daarin meldde ik dat de oplevering in de zomer zou plaatsvinden.

Er zijn een tijdje werkzaamheden geweest; hekken rondom waren geplaatst, tot er ineens helemaal niets meer gebeurde. In de Nieuwsbrief Oude Wijken had ik iets gelezen over vertraging, maar uiteindelijk verdwenen de hekken en werd het weer een parkeerplaats. Ik was niet de enige die begon te denken dat van uitstel afstel was gekomen. En hoe zou het dan verder gaan met Knollema?

Tijd om eens contact op te nemen met projectleider Jasper Klapwijk, die werkt in opdracht van de gemeente Groningen, om te horen wat er aan de hand is.

Het blijkt dat er bij het ontwerp op die plek serieuze problemen aan het licht kwamen, waardoor de bij de Gemeente ingediende Omgevingsvergunning werd afgekeurd. De combinatie Michi-Noeki samen met kiosk Knollema bleek gepland boven een waterleiding, en twee meter aan weerszijden van zo’n leiding mag geen bouwsel komen. Toen men alles begon op te schuiven, zou het boven een elektriciteitskabel van Enexis komen te staan. Deze kabel wordt nu door Enexis omgelegd. De kiosken komen nu wat dichter bij de Zaagmuldersweg te staan. De geplande boompjes zullen dan teveel ruimte innemen, en worden vervangen door lage paaltjes.

‘Deze complicaties hadden we niet voorzien; we zijn dus wat te optimistisch geweest. Het proces is een beetje knullig verlopen,’ vertelt Jasper.

Er is nu half november een nieuwe Omgevingsvergunning naar de Gemeente gegaan, waarover de Gemeente eerst een besluit neemt. Daarna hebben omwonenden zes weken de tijd om bezwaren in te dienen.

De hedendaagse schaarste aan bouwbedrijven met ruimte in hun orderpakket speelde hiernaast ook nog een rol, maar ondertussen is het hout al besteld en gaat Jasper ervan uit dat de bouw in januari van start kan gaan.

Knollema

Ondertussen wordt het familiebedrijf van Knollema in de wijk gemist. De Oosterparkers waren zeer verknocht aan de winkel en dat bleek toen de Lidl ging uitbreiden en de Knollema’s weg moesten. Er werd door de trouwe klantenkring een petitie voor behoud van de winkel gestart, die in ‘no time’ door ruim 4000 mensen werd ondertekend. Naast de verkoop van tabak, de krant, tijdschriften, snoep, wenskaarten of iets anders, heeft Knollema een belangrijke sociale functie.

Vooral voor ouderen die een tikje eenzaam zijn, zijn de mensen achter de toonbank een luisterend oor, of ze ontmoeten er een bekende voor een praatje.

Peter Knollema: ‘Het is fantastisch om te horen dat mensen ons missen. Dat geeft steun en energie. Maar ondertussen duurt het maar en duurt het maar. Wij missen van onze kant de klanten en de bedrijvigheid. We staan te popelen om weer van start te gaan!’