Toentje ploegen

Stichting Toentje startte vrijdag 18 maart het nieuwe seizoen op een ouderwetse wijze. Dit doen ze namelijk ieder jaar met behulp van handploegen en drie paarden die het stuk land aan de Struisvogelstraat omploegen. De stichting kweekt op het stuk land het hele jaar door groenten voor de voedselbank.

Het ploegen met paarden is zwaar werk, maar volgens Margien Doze van stichting Toentje is dit de meest effectieve manier: “Zou je hier willen ploegen met een trekker dan is dat heel slecht voor de grond, dat is te zwaar, de grond zou dan inklinken. Het zou mooi zijn als het land met de schep omgespit zou kunnen worden, maar dat is niet te doen. Maar met deze paarden brengt het ook weinig schade toe aan de bodemstructuur”.

Volgens stichting Toentje is het hard nodig om de voedselbank een steuntje in de rug te geven. Supermarkten hebben tegenwoordig veel acties met bepaalde producten die tegen de houdbaarheidsdatum zitten, zo worden veel etenswaren verkocht voor de helft van de prijs of 1+1 gratis en dat heeft als resultaat dat de voedselbanken minder verse producten krijgen.

Begin april komen de zomervrijwilligers ook weer helpen bij Toentje en dan wordt er weer hele dagen hard gewerkt in de groentetuin.