Bijzondere yoga-les bij bij Van Houten

Door Mark C. Hoogeboom

We spreken Dana van Nimwegen, yoga-juf die in de gymnastiekzaal van Bij van Houten lesgeeft aan vrouwen en mannen in yoga. Vanzelfsprekend doceert Dana de Asana, het derde yoga-pad van Patanjali: alle houdingen en oefeningen op de mat waar yoga zo bekend om is. De lessen lardeert ze met veel humor, zodat de stemming opvallend positief wordt. Elke week is er een thema om de houdingen een leidraad te geven en zo makkelijker meegenomen worden naar huis en de week in. Deze week is het “Aarde”, het Chinese element nazomer met zijn rijkdommen en de meridianen maag en milt.

Gracieus bewegen

Je zou denken dat het allemaal gaat om vlot, vloeiend, sierlijk en gracieus alle bewegingen en houdingen uit te voeren, maar dat is slechts een beeld wat wel eens geschetst wordt. Er is geen skelet hetzelfde en Dana gaat uit van het individu. Niet alleen het Asana gedeelte komt aan bod in de lessen. Yoga bestaat uit meerdere onderdelen. Zoals uit het tweede pad, de Niyamas (naar binnen), de Īshvara Praņidhāna (jij bent het universum en het universum ben jij) bij de les en de oefeningen te betrekken. Dat je ontdekt, eerst leert natuurlijk hoe, dat jij met je relatief kleine lijf, bescheiden hoofd en jouw enorme verzameling minuscule gedachten in dat hoofd een onderdeel bent van een groot geheel. Onderdeel bent van alles: mensen, dieren, wezens en voorwerpen. Kortom het universum en de overgave daaraan. Voor een deel voelen de deelnemers dat ook heel direct: ze komen elkaar vaker tegen door de les, herkennen elkaar soms als buren van verderop uit de straat en zijn in de yogales dan tijdelijk bij elkaar verzameld om gezamenlijk te oefenen, te voelen, te mediteren ook.

Dana is veel meer dan een yoga-juf, ze een is yoga-gids.

Zorg voor jouw skelet

Het goed zorgen voor jouw lijf is ook een onderdeel van het 2e pad “Niyamas”: iedereen heeft een skelet gekregen en dat moet een leven lang mee. Maar hooguit tot aan 30 jaar zit er groei en versterking in, daarna wordt het afgebouwd en langzaam afgebroken. Daarom is het belangrijk om daar met oefeningen en jouw aandacht verzorging aan geven en het sterk te werken.

Er zijn verschillende yoga-vormen en ieder met een eigen doel. Zo richt yin yoga zich op het bindweefsel. Strekking voelen op bindweefsel is subtieler dan op spierweefsel en kwetsbaarder. Zachte stress op een gewricht en die tractie in het lijf voelen en bewust los kunnen laten is best een pittige oefening, die soms een aanpassing door Dana behoeft. Meteen lichte aanraking en een toepasselijke instructie ziet ze dan in de houding van de cursist de strakte smelten alsof er een ijsklontje in de weg zat.

Hatha yoga richt zich meer op spierweefsel. Niet alleen in armen en benen, waar je al wel gewend bent dat te kunnen voelen, maar ook binnenin: de diepere gelegen spieren zoals de bekkenbodem, de psoas (spier om onder andere je been op te kunnen tillen) en de dieper gelegen buikspieren zijn belangrijke oefen- en doorvoelen-punten. 

Toegankelijke lessen

Het is belangrijk dat de lessen toegankelijk zijn en ook onervaren yoga-cursisten er plezier en genoegen aan beleven. Daar is mede de Dhyana (contemplatie) voor bedoeld, het 7e pad, waarmee alles wordt meegenomen in een holistische benadering. Zodat er een energieke atmosfeer ontstaat waar iedereen zich energetisch kan voeden via het thema, de oefeningen en de meditatieve uitnodigingen. Je groeit dan met de groep naar iets samen en dat kun je als yoga-docent en natuurlijk ook als yoga-cursist goed voelen. Het beïnvloeden van de focus, Pratyahara, is bij yoga van groot belang. Uit de mindfulness komt dan ook de techniek van het kijkpunt, de gaze, die ervoor zorgt dat je niet aandacht geeft aan wat jouw ogen zien – iets wat we juist de hele dag veel doen – maar aandacht geeft aan wat andere zintuigen aanbieden. Die doen dat zachter, stiller, minder krachtig dan de ogen, die daardoor eigenlijk alsmaar veel te veel aandacht krijgen.

Lessen en workshops

Binnenkort start Dana naast de yogales met yoga-workshops in het weekend. Die zijn een combinatie van yoga, meditatie en uitdiepen van aspecten. Neemt dan ook twee uur in plaats van de huidige één uur yogalessen. Uitdrukkelijk geschikt voor iedereen, ook voor de mensen die wellicht de houdingen en andere Asana-oefeningen zien als een soort sport waar jij je krachtig doorheen werkt. Maar het is geen sport, het is apk-onderzoek en onderhoud van jouw lijf, hoofd, gedachten en stemmingen. Een begeleide vorm van persoonlijke ontwikkeling dus. Hartstikke stoer om te doen.

Dana woont zelf in de Oosterparkwijk en geeft wekelijks les in de gymnastiekzaal van Bij van Houten op woensdagavond en vrijdagochtend. Ze is te vinden via http://danavannimwegen.nl of info@danavannimwegen.nl.