Geslaagd slotfestival Drive-Thru Milieustraat: Wat geef jij door?

Op zaterdag 24 april 2021 vond de eerste Drive-Thru Milieustraat plaats in de Oosterparkwijk, bij GoudGoed aan het Damsterdiep. De doelstelling was om mensen bewust maken van recyclen, hergebruiken en upcyclen: wat de één niet meer nodig heeft, kan een ander nog goed gebruiken. Hiervoor werd geflyerd in een gedeelte van de wijk. Je kon op die dag vanalles inleveren, waarbij de verschillende spullen direct al aanschouwelijk werden gesorteerd. Ook kon men met de Buurtbus bellen om spullen te laten vervoeren. Voor de volgende edities werd er steeds in een ander gedeelte van de wijk geflyerd. De Milieustraten werden feestelijk begeleid door nevenactiviteiten, zoals de grappige ‘Human Carwash’ met gekostumeerde dansers.

De Drive-Thru Milieustraat is een initiatief van de gemeente Groningen, in samenwerking met Bewonersorganisatie Oosterpark, GoudGoed/Werk-Pro, Duurzaam Oosterpark en WIJ Oosterparkwijk.

Uiteindelijk hebben er vier edities van de Drive-Thru Milieustraat plaatsgevonden. Het festival dat zaterdag 8 oktober bij GoudGoed plaatsvond was de afsluiting van het project. Maar in november komt er alweer eentje!

Voor de ingang stond op deze zaterdag een aangeklede Jaap de Graaf van de Bewonersorganisatie, die iedereen welkom heette, en eenmaal binnen werd je nogmaals welkom geheten met koffie of thee en een gebakje, door Ineke Bossinga en Miranda Dontje van Het Oude Politiebureau / WerkPro.

‘Nico met zijn kliko’ beet het spits af, en deze goochelaar wist hoe hij kinderen, maar ook volwassenen bij zijn act kon betrekken. Roelof van Aalderen van GoudGoed gaf rondleidingen door het bedrijf en ik ben nu ’s avonds, terwijl ik dit typ, nog steeds onder de indruk van zijn uitleg over alle aspecten van GoudGoed! Werkelijk bewonderenswaardig  

Vertederd werd ik daarna door meer activiteiten voor kinderen, zoals ‘Knutselen met Knuffels’ met Alette Vleems, en ‘Zelf een regenmaker maken’ met De Jonge Onderzoekers, eigenlijk een soort muziekinstrument dat als je het behoedzaam bewoog, het een regenbui op een plat dak nabootste. 

In de stand van BLOUSEM kon je kleine reparaties aan je kleding laten uitvoeren, en in het Repaircafé repareerden handige Harry’s bijvoorbeeld een kapotte krultang. Grunneger Power gaf energie-advies en ook was er een lezing over tips en trucs om thuis energie te besparen. De lezing over 50 verrassende afvalfeiten miste ik; ik stond waarschijnlijk weer eens te veel te babbelen met deze en gene. De muzikale omlijsting werd verzorgd door DJ de Groef, die van vinyl draaide, en dat op een aangenaam volume deed, zodat je nog overal praatjes kon maken; een compliment waard.

Ik beleefde veel plezier aan het festival, ook door de vele ontmoetingen met bekenden, en zelfs vond ik een goede bekende van vroeger na 25 jaar terug!

En een héél leuk aspect aan deze middag was dat er best veel reguliere bezoekers kwamen die geen flauw benul van het festival hadden, en hierdoor aangenaam verrast werden!