Hop uit de Oosterparkwijk wordt geoogst voor Gronings bier

Op een woensdagmiddag, half september, was het een drukte van belang bij ‘Bie de Buuf’, het buurtrestaurant aan de Paradijs-vogelstraat. Op straat sorteerde een vijftal vrijwilligers van Toentje, de biologische moestuin in de Oosterparkwijk, takken die op grote bergen lagen opgestapeld. De lange, groene takken werden in kleine stukken gebroken, dorre, bruin geworden takken op een afvalhoop gegooid. Een man op een bakfiets bracht nu en dan een nieuwe voorraad. Binnen plukten andere vrijwilligers kleine bolletjes van de takken en deden deze in plastic kisten. Alle activiteiten werden uitgebreid vastgelegd door cameramensen, fotografen en journalisten. Wat was er aan de hand? Jos Meijers gaf toelichting. Hij is directeur van Toentje – een aanduiding die hij meteen relativeerde. “Directeur… directeur… dat is wel een erg groot woord voor mijn functie.” Hij werkte dan ook gewoon met de anderen mee. 

“In Toentje verbouwen we groentes en kruiden voor de voedselbank”, legde hij uit, terwijl hij geroutineerd een tak in drieën brak “Maar we telen ook hop – en die wordt nu geoogst. De takken die je hier ziet liggen, dat zijn hopranken. Hop wordt tijdens het productieproces aan bier toegevoegd. Het zorgt voor de speciale bittere smaak van bier. Daarbij gaat het om het stuifmeel in de hopbellen – de kegelvormige bloemen van de hopplant – de bolletjes die nu binnen van de takken worden geplukt en in kisten gedaan.”

Isadora

Toentje levert de hop aan brouwerij Bax aan de Friesestraatweg. 

“Sinds een aantal jaren werken we met elkaar samen. We vinden het allebei erg belangrijk lokale grondstoffen te gebruiken. Waarom zou je hop uit het buitenland halen wanneer je het ook in Groningen kunt telen? Bax gebruikt emmertarwe als basis voor het bier, een oude graansoort die in Nederland nauwelijks nog voorkomt. De brouwerij betrekt deze emmertarwe van Gert Noordhof, een biologische boer in Bellingwolde, die het gelukkig nog altijd verbouwt. Het is dit jaar een goed jaar geweest voor de hop. Veel zon en net voldoende regen. ”

Bax brouwt van de ingrediënten een tripel bier – een vrij zware biersoort, met een percentage van ongeveer 9 %. En het heeft een bijzondere naam meegekregen. Het bier van Bax en Toentje is ‘Isadora’ gedoopt. “Dat is een verwijzing naar Isadora Paradijsvogel”, zegt Jos ter verklaring. “Een van de figuren uit de Fabeltjeskrant. Het is een dame die, ietwat verlopen, aan de bar haar borreltjes drinkt. Ze mag best met een biermerk worden geëerd. Maar tegelijk is het ook een verwijzing naar de Paradijsvogelstraat, waar Toentje en ‘Bie de Buuf’ gevestigd zijn. Je ziet – er is goed over Isadora nagedacht.”