Interview: Wim Kempen, Leraar Traditioneel Hapkido

Even voorstellen:

Mijn naam is Wim van Kempen en ik ben 77 jaar. Al ruim 40 jaar ben ik actief met het lesgeven in Hapkido. lk ben master in Hapkido en heb de 6e dan hierin behaald. In het verleden heb ik lessen gevolgd bij grootmeester Rob Pelikaan en in 1979 ben ik mijn eigen school in Groningen begonnen. Tevens reis ik al vele jaren naar Zuid-Korea waar ik lessen volg bij verschillende grootmeesters. De opgedane kennis geef ik met veel plezier door aan mijn leerlingen.

Wat houdt Hapkido in?

Hapkido is een Koreaanse zelfverdedigingskunst, waar gebruik gemaakt wordt van de kracht van de tegenstander. Hapkido bestaat uit verschillende soorten traditionele krijgskunsten. De betekenis van het woord Hapkido laat zich het beste op de volgende manier uitleggen: HAP staat voor ‘harmonie van lichaam en geest’, Kl staat voor ‘lnnerlijke kracht’ en DO staat voor ‘de wil/weg om iets te bereiken’. De technieken bestaan onder ander uit valbreken, trap- en stoottechnieken, losmaak(bevrijding)-technieken, gewrichtsklemmen, drukpunten en wapens. Gecombineerd met ademhalingstechnieken leert de leerling ontspannen de aangeboden technieken uitvoeren.

Heeft u ook assistenten die u helpen met lesgeven?

lk heb de hulp van assistenten van de 1e tot de 5e dan Hapkido, daarom kunnen wij een ieder lesgeven zodat de kwaliteit van de lessen gewaarborgd is.

Voor wie is Hapkido geschikt?

Wij verwelkomen iedereen vanaf 15 jaar tot een hoge leeftijd. Bij ons kan iedereen op zijn eigen tempo de lessen volgen. De leraar let erop dat de leerlingen luisteren naar hun eigen lichaam zodat deze niet boven hun macht gaan trainen. Het is geen probleem al je niet eerder aan sport hebt gedaan of een beperking hebt.        Bij ons houden we daar juist rekening mee, zodat iedereen Hapkido kan beoefenen!

Waarom is het goed om Hapkido te beoefenen?

Je bent actief, maar op je eigen tempo bezig. Dit is goed voor lichaam en geest en verhoogd het zelfvertrouwen. Daarbij is Hapkido zinvol om je te verdedigen tegen zinloos geweld. Er wordt op onze school geleerd om weg te lopen en zelfbeheersing toe te passen.

Hoe is de sfeer?

Wij als Hapkido vereniging zijn een gezellige club waar iedereen zichzelf kan zijn. De training wordt in een relaxte sfeer gegeven waarbij er tussentijds ook ruimte is voor wat humor.

Wat is het ontwikkeltraject?

Iedere leerling begint met de witte band en kan na het leren van vaardigheden examen doen voor een hogere band. Dit examen is altijd een vrijwillige keuze.

Kennismaken met Hapkido

Als lezers enthousiast zijn geworden dan kunnen ze een tweetal proeflessen meedoen, dan zijn ze van harte welkom in een van de gymzalen in Lewenborg waar de training wordt gegeven. Voor vragen of opgeven voor de proefles kun je mij altijd even bellen. Mijn nummer is 06-41355753 (Wim van Kempen) en bij geen gehoor Bert Ebbinge op 06-55748610.

Voor meer informatie: 

www.traditioneelhapkido.nl