Toen en nu

Door Frans Geubel

We staan hier bij de scheepshelling en zien de tewaterlating van een schip.

Op de scheepswerf Niestern liep in 1969 het tot dat moment grootste schip dat ooit in Noord-Nederland was gebouwd van stapel.

Het betrof de gladdekker Gem die werd gebouwd in opdracht van William Robertson in Glasgow. Het schip was 91 meter lang en 13,30 meter breed.

Het betrof een langsscheepse en achterwaartse tewaterlating, dit in tegenstelling tot een zijwaartse tewaterlating. Beide methoden waren in gebruik bij Niestern.

Er is vrijwel niets te vinden over scheepswerf Niestern, die zich bevond op de plek van de huidige Praxis plus parkeerplaats en jachthaven. Als je vanaf de Florakade het Damsterpad opgaat, onder het Damsterdiep (ik bedoel hier de weg) door, dan kom je bij de hoek, waar je rechtsaf gaat om de jachthaven heen, maar loop hier eens rechtdoor, dan kom je bij de scheepshelling van Niestern. 

Dezelfde helling van toen is nu druk in gebruik bij de pleziervaart en op de kleurenfoto wordt er ook een schip, nee! Dat mag je niet zeggen, want het is een bootje, te water gelaten vanaf een trailer achter een auto, die langzaam het water inrijdt, totdat het bootje drijft. Wat bootje en schip gemeen hebben, is dat ze allebei achterwaarts het water ingaan.

Uit de schaarse gegevens die ik vond: Fa. Niestern’s Scheepswerven, circa 1955 gevestigd op Damsterdiep 319 / Damsterpad. De werf bouwde verschillende soorten schepen. Tot wanneer de werf actief was kon ik niet achterhalen. Was het 1974? In juli 1987 bezocht ik het theaterspektakel ‘Deining’ dat grotendeels werd opgevoerd in de grote loods van Niestern.

In een artikel hierover werd vermeld dat de loods toen al 10 jaar leeg stond.

Ook over wanneer Niestern fuseerde met Sander, welke combinatie tot op de dag van vandaag een werf heeft in Farmsum, is weinig bekend. In 1972 heette de werf in Groningen al Niestern Sander, getuige een berichtje in het Nieuwsblad van het Noorden, over een zeeschip dat in een novemberstorm bij de werf op drift raakte. Mocht iemand meer weten over Niestern: f.geubel@hetnet.nl.

Foto’s: Frans Geubel / Persfotobureau D. van der Veen 1969, Groninger Archieven, met dank aan ONS (Oosterpark Nooit Saai)