Hulppakket gemeente

De rijksoverheid komt 1 januari 2023 met een pakket aan maatregelen om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen door de stijgende prijzen voor energie en levensonderhoud. De gemeente Groningen vindt dit onvoldoende voor de komende maanden en wil voorkomen dat (meer) mensen in de financiële problemen komen. Daarom komt de gemeente met het volgende hulppakket:

  • Eenmalig energietoeslag van 600 euro voor inwoners die tussen de 120% en 140% van de bijstandsnorm leven. Deze groep valt net buiten de energietoeslag van 1.500, maar heeft ook moeite door de stijgende prijzen om rond te komen. Ze kunnen nu ook een energietoeslag aanvragen. Het bedrag voor deze groep is 600 euro.
  • Kindpas van 50 euro per kind voor inwoners met een Stadjerspas. Voor deze bon kunnen ze kleding of speelgoed kopen voor hun kind in de dure decembermaand. De bon (één per kind tot 18 jaar) ligt rond half december, net voor de kerstdagen, op hun deurmat. 
  • Uitstroompremie – mensen die vanuit de bijstand uitstromen naar werk kregen deze premie pas na drie jaar in de bijstand. De premie krijgen ze nu na een half jaar in de bijstand.
  • Bijzondere bijstand energiekosten. Studenten komen niet in aanmerking voor energietoeslag. Daarom maken we het aanvragen van de bijzondere bijstand, binnen de wettelijke kaders, zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk. Door zo weinig mogelijk voorwaarden te stellen aan de toekenning van de bijzondere bijstand (energiekosten). Géén vermogenstoets (het spaargeld en andere eigendommen tellen niet mee én ze hoeven geen eigen energiecontract te laten zien. Ook voor niet-studenten is de vermogenstoets voor de bijzondere bijstand energiekosten eruit gehaald. Mensen hebben daarmee eerder recht op deze vorm van bijstand.

Kijk voor meer informatie op www.gemeente.groningen.nl/hulppakket