Dick Nanninga vereeuwigd

Op de gevel van het Ripperdahuis (hoek Zaagmuldersweg-Ripperdalaan) valt sinds half november een gigantisch groot portret te bewonderen.

Het is een eerbetoon aan voetballer Dick Nanninga, die beroemd werd als de enige Nederlandse voetballer die een velddoelpunt maakte in een WK-finale. In 1978 scoorde hij het doelpunt tegen gastland Argentinië.

Hij woonde met zijn ouders op Klaverpad 3 (nu verdwenen) in het Blauwe Dorp, en speelde tot zijn 24ste bij voetbalclub de Oosterparkers. ’Een geboren en getogen voetballegende keert terug in de Oosterparkwijk. Dat is schitterend en ontroerend’, zegt PvdA-gedeputeerde Tjeerd van Dekken. Samen met SP-kamerlid Sandra Beckerman startte hij al in 2016 een petitie voor een eerbetoon. ‘Hij was nooit in beeld om een prof te worden. Door standvastigheid werd hij de allergrootste. Dat is een mooie boodschap voor de Oosterparkwijk,’ zo zei Beckerman toen. Streetart-kunstenaar Roman de Laporte (alias Jack Lack) maakte de schildering in opdracht van de gemeente en Nijestee, in samenwerking met streetart-organisatie Writer’s Block.

Dick Nanninga, die woonde in het Belgische Neeroeteren, overleed in 2015 op 66-jarige leeftijd. 

De muurschildering werd officieel onthuld op zaterdag 26 november. Om te onthullen zou het portret dan eerst weer verhuld moeten zijn, vandaar dat de presentatie plaatsvond in het JOP, waar onder andere aanwezig waren Tjeerd van Dekken, Sandra Beckerman, Roeland van der Schaaf (ex-wethouder Ruimtelijke ordening), Hans Nijland (ex-directeur FC Groningen), dochters en tweelingzussen Petra en Sandra Nanninga en wijk-wethouder Carine Bloemhoff (onder andere Onderwijs en Werk & Participatie) die het kunstwerk officieel presenteerde. Hierna schetste Sandra Beckerman de totstandkoming van het project, waarna iedereen zich naar de locatie begaf waar Hans Nijland zou spreken. Ook kunstenaar Jack Lack zou daar aanwezig zijn, maar hij liet verstek gaan. Bij afwezigheid van geluidsversterking besloot men weer terug te gaan naar het JOP, waar de nazit sowieso zou plaatsvinden, en zodoende werd het een middag met veel mooie herinneringen en verhalen.