1K Z1E J3

Wat is dit nu weer?
Tijdens een wandeling in januari viel mijn oog op een goudkleurig metalen plaatje dat vastgeschroefd zat op een van de bankjes in het Rosarium in het Pioenpark. ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’ stond erop en daarnaast was er een QR-code met: ‘1K Z1E J3’.

Ik las het als ‘Ik zie je’. Maar ook ontdekte ik dat er 3 cijfers in verstopt zitten: 113. En dat is het nummer van Zelfmoordpreventie (betaald) en 0800-0113 (gratis). 

Zaterdag 10 september 2022 was het World Suicide Prevention Day, en op die dag startte de campagne 1K Z1E J3’ van 113 Zelfmoordpreventie. Door openbare bankjes aan te wijzen als plek voor een gesprek worden mensen opgeroepen om even stil te staan, om zich heen te kijken en te zien hoe het met de ander gaat en daarmee het gesprek te stimuleren. Dat is nogal eens makkelijker gezegd dan gedaan, want onze levens zijn druk en gehaast en onze blik is vaak gericht op de telefoon.

De QR-code leidt naar een campagnepagina waar je gratis een korte onlinetraining kunt doen om te leren hoe je een gesprek over zelfdoding kunt voeren. Praten over zelfdoding kan levens redden.

113 Zelfmoordpreventie staat klaar voor een eerlijk gesprek over hoe het nou écht met iemand gaat. Het team ondersteunt mensen met sombere gedachten die soms zover gaan dat er over zelfmoord gedacht wordt. Tevens is het team er voor een gesprek en/of ondersteuning aan de omgeving rondom een zelfmoord (poging), maar ook rondom verlies en rouw. U kunt het team tijdens kantooruren bellen of mailen voor als er vragen zijn. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij www.ikzieje.nl.

Praten over suïcide is best spannend, maar u kunt het ook. Sinds september 2022 staan er door heel Nederland al meer dan 1000 bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek, waarop je iemand écht ziet. Want om elkaar echt te zien, heb je wat tijd nodig. Een momentje rust. Om elkaar eens aan te kijken, te onderzoeken wat jullie beiden nodig hebben, en hoe je elkaar dan kunt helpen.

Het maakt indruk op me dat er ook in onze Oosterparkwijk iemand is die dit bordje op deze bank heeft geschroefd. Ik zou hem/haar graag eens ontmoeten. Niet voor de Wijkkrant hoor! Maar gewoon, als medemens. f.geubel@hetnet.nl.

In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding, dat zijn er gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding, en er is veel schaamte. Terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk. 113 heeft speciale trainingen om dit gesprek te leren voeren en hoopt dat via de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ onder de knie krijgen.