De CanalCleaner

In de Wijkkrant van september vorig jaar schreef ik over de CirCleaner die onder de Berlagebrug ligt. Een opvallend apparaat met schoepen, dat plastic afval uit het water haalt. De CirCleaner van het bedrijf Noria uit Delft is een innovatieve en visvriendelijke oplossing tegen plastic vervuiling in het water. Men is aan het proefdraaien op verschillende locaties als voorbereiding op een productielijn, zodat het apparaat in kanalen en rivieren over de hele wereld kan worden ingezet.

Hoewel de CirCleaner nu nog op stroom van de wal draait, is het de bedoeling dat er in de toekomst zonne-energie of waterkracht gebruikt gaat worden, zodat hij overal, ook in de derde wereld, kan worden ingezet.

Maar een maand geleden zag ik tot mijn schrik dat de CirCleaner verdwenen was. Of nog erger: dat ie vernield was! Want ik meende enkele losse onderdelen te herkennen. Ik belde met Arnoud van der Vaart van Noria met dit slechte nieuws. Hij moest lachen en meldde dat ik al de tweede was, die belde met dit bericht. Welnee, de CirCleaner was verplaatst naar de Oude Zeesluis in Delfzijl. 

En nu lag er een ander systeem in het water, ook om te proefdraaien: de CanalCleaner, een iets kleiner apparaat, en één van de visvriendelijke systemen die Noria kan inzetten. De CanalCleaner is gemaakt voor het afvangen van plastic afval in binnenstedelijke gebieden zoals grachten, kanalen of havengebieden.

De schroef van de CanalCleaner is gebaseerd op het eeuwenoude principe waarmee de Griekse Archimedes in Egypte het water omhoog liet pompen. De schroef van de CanalCleaner draait periodiek, waardoor het plastic wat zich voor de schroef bevindt uit het water wordt verwijderd. Dit wordt vervolgens in de kern van het systeem verzameld.

Noria Sustainable Innovators kunnen in hun ‘ForSea Dahboard’ inzicht geven in de soorten, hoeveelheden en concentraties van afval in de watergangen binnen een bepaald gebied. Hiermee kunnen beleidsmakers geholpen worden om gerichte keuzes te maken in de aanpak van het plastic afvalprobleem om daarmee de toevoer van plastic naar het milieu te stoppen.