‘Dit werk maakt mij een mooier mens’

Ingezonden door Sander Koenen

Johanna heeft alles wat haar hart begeert: een gezin, een koophuis, een auto voor de deur en spaargeld op de bank. En niet te vergeten: een goede baan met fijne collega’s. Dat niet iedereen zo’n gezegend leven leidt, weet Johanna door haar vrijwilligerswerk. Bij het Leger des Heils probeert ze mensen met financiële problemen te herkennen en ze te helpen, voordat ze nog dieper in de problemen komen. En daar krijgt ze zelf ontzettend veel voor terug: “De mensen die ik help, leren mij wat écht belangrijk is.”

In de ‘huiskamer’ van het Leger des Heils in de Oosterparkwijk komen mensen van alle achtergronden bij elkaar. Ze drinken koffie, shoppen in de tweedehands kledingwinkel en eten samen een driegangenmenu voor vijf euro. Aan tafel kunnen de gesprekken overal over gaan, dus óók over financiële problemen. Als iemand hierover advies wil, dan biedt Johanna tijdens haar spreekuur op donderdagmiddag een luisterend oor.

“Soms gaat het om vragen over de belastingaangifte of het aanvragen van een toeslag. Daar help ik dan bij. Soms gaan problemen dieper: mensen die schulden hebben en daar niet meer uit komen. Deze mensen verwijs ik door naar organisaties waar we veel mee samenwerken, zoals SchuldHulpMaatje, Humanitas en soms ook de gemeente.

Niet alleen dankbaar
Laatst hielp Johanna een vrouw die recht had op energietoeslag. Ze was uit Vinkhuizen naar de Oosterparkwijk gekomen, met de bus. De vrouw was zenuwachtig over wat ze allemaal moest doen om de toeslag te krijgen. ‘We hebben de aanvraag samen gedaan en ze kreeg het geld op haar rekening. Twee weken later kwam ze terug en vloog ze me om de hals. Zo dankbaar was ze.’

Soms is haar vrijwilligerswerk niet zo makkelijk, vertelt Johanna: “Bij het Leger des Heils komen veel daklozen. Een keer trof ik Iemand die verslaafd was aan alcohol. Dat maakt een schuldhulptraject bijna onmogelijk. Als ik dat vertel, zijn mensen teleurgesteld en niet meer zo dankbaar. Daar moet je als vrijwilliger wel tegen kunnen.”

Beter relativeren
Johanna is opgeleid als boekhouder en deed twintig jaar lang de boekhouding van haar eigen grafisch bedrijf. Ze houdt dus van puzzelen met cijfers. Wanneer een financiële puzzel helemaal goed in elkaar valt, geeft dat een kick. “Als vrijwilliger schuldhulppreventie hoef je niet álles over schulden te weten. Je moet wel financieel inzicht hebben en op basis van bankafschriften begrijpen wat er speelt. Makkelijk contact leggen is ook een belangrijke vaardigheid. Naar de mensen toe die hulp vragen en ook naar organisaties die professionele hulp kunnen bieden als dat nodig is.”

“Iedereen is welkom op mijn spreekuur. Vaak zie ik mensen die geen werk hebben. Anderen hebben een beperking of last van psychische problemen. Maar er komen ook gewoon mensen uit de buurt. Als ik ze kan helpen, maakt dat me blij. Maar zij helpen mij ook, in zekere zin. Veel van de mensen die ik tegenkom, geven nauwelijks om spullen of geld. Ze komen bij elkaar, kletsen wat en zijn vaak ook heel gelukkig, terwijl ze bijna niets hebben. Wat ze wél hebben zijn wezenlijke dingen: vriendschap, naastenliefde, medemenselijkheid. Door mijn werkervaring als vrijwilliger sta ik anders in het leven en heb ik beter leren relativeren. Zo heeft dit vrijwilligerswerk mij een mooier mens gemaakt.”