Commentaar

‘Oosterparkers maken samen hun eigen wijkvoorstelling’ kopte het Dagblad van het Noorden boven een artikel dat geschreven was vlak voor de première van ‘Overhoop’ op 28 april (zie p.1). Het klonk een beetje alsof dat heel bijzonder is, dus laat ik even het geheugen opfrissen!

‘Op verhaal in de Oosterpark’, theaterwandeling en reis door de tijd, juni 2015. ‘Moord in Plan Oost’, detective ter gelegenheid van het afscheid van het Treslinghuis, januari 2018. ‘Ons kent Ons’, theaterwandeling/ kerstvoorstelling, december 2019. Initiatief: Jacqueline Pieters & regie: Astrid Warntjes; voor de eerste twee leverde Jacqueline ook het idee.

Alle drie voorstellingen waren 100% Oosterpark! En daarna kwam Corona.

Vorig jaar tijdens De Wijk De Wereld in onze wijk nam bazin Karin Noeken van DWDW het initiatief om cultuurcoach Rozan Vergeer te vragen om een voorstelling in en met de wijk te maken, en ook een soort wijkensemble op te richten, omdat zij zoveel talenten in de wijk ontmoette.

‘Overhoop’ is bedacht, geschreven en geregisseerd door Rozan, in samenwerking met tekstschrijfster Anke Odinga.

De voorstelling werd drie keer gespeeld in de Paradijsvogeltuin, alle drie uitverkocht voor 150 toeschouwers per voorstelling. ‘Overhoop’ ging over een nieuweling in de wijk en hoe hij daarmee om moest zien te gaan. Een kind fungeerde als zijn gids bij het maken van contact. Centrale thema’s waren ‘samenzijn’ en de zoektocht naar liefde. Het samenzijn werd nog eens beklemtoond in de indrukwekkende slotscène met operazangeres Elina Mykheleva, waarbij menigeen in het publiek een traantje wegpinkte. 

Nu dus al vier wijkvoorstellingen in de Oosterparkwijk: uniek voor de stad en wellicht ook voor het hele land!!!