Nieuws van de Leeskamer

Tsja daar staan je dan voor de kast Groningana. Allemaal boeken over Groningen.

Van groot tot klein staan er planken vol met interessante titels over toen en nu van Stad en Ommeland.

En zeg nou zelf: wat weet je eigenlijk precies over Groningen. Ja, je woont en werkt er, voedt kinderen op, brengt ze naar school; regelmatig kom je in het centrum stel ik me zo voor. Maar echt weet hebben van de geschiedenis van deze mooie stad… Natuurlijk zijn er mensen die heel veel kennis hebben van wat hier speelt en heeft gespeeld. Kijk eens naar de grote groep belangstellenden bij open dagen van het Groninger Archief bijvoorbeeld. Toch is dit een kleine groep: ze weten vaak heel veel van dit onderwerp, ze lopen er alleen niet zo mee te koop.

Dus misschien tijd voor een “update “. Dan kunt u in de Leeskamer in van Houten volop terecht en staat er een uitgebreide collectie boeken voor u klaar.

Ik geef een paar voorbeelden van lichtvoetig tot diepgravend.

* Interessante titels: de Groninger serie gemaakt door Beno Hofman. Prettige niet al te dikke boeken die veel plaatjes bevatten en korte hoofdstukken over verschillende onderwerpen. Zoals over het schaatsen in Groningen, de stadsschouwburg, Groninger burgemeesters en de universiteit.

* Gezellige boeken: het Groninger boek. Een klein, lekker dik boekje met heel veel plaatjes en korte stukken tekst over de meest uitlopende dingen die met Groningen de Ommelanden te maken hebben. Over het fenomeen wadlopen, de eerste tractor uit 1923, het gerestaureerde hoofdstation en niet te vergeten heel belangrijk: Imca Marina. Echt een aanrader.

Ook een fijn boek is Groningen verandert: oude en nieuwe stadsgezichten. Foto’s genomen van toen naar nu. Bijvoorbeeld Kardinge in 1992 en het Kardinge van 2007, een wereld van verschil.

Het Winschoterdiep OZ. 1988 fabrieken, onder andere graansilo Albino, de Aagrunol en Topper Banden. In 2006: de Albino is er nog, maar dan als appartementengebouwen en een complete nieuwe Griffebrug.

Wielewaalplein in 2007 is laagbouw met wat winkels en nu een flinke verandering in de vorm van een De Groenling: 150 appartementen in hoogbouw.

Zo zijn er tientallen voorbeelden te geven van de veranderende stad. Erg leuk en soms verbazingwekkend om te bekijken.

* Tot slot. Een flinke plank diepgravende literatuur. De serie Groninger Historische Reeks. Boeken voor de echte liefhebber van de geschiedenis van stad en ommeland.

Enkele onderwerpen zijn: Het boerenerf in Groningen, Stad van het Noorden, het Ommelander borgen en steen huizen. De serie is prachtig en de boeken zien er ook nog eens heel mooi uit. Diepgravend, informatief en nodigt uit tot verder lezen.

Dit zijn dus planken met leesvoer voor iedereen die wat wil weten over de stad.

Kom gerust langs, we helpen u graag.

Openingstijden van de Leeskamer:
maandag en donderdag van 14.00-16.00 uur
zaterdag van 11.00-13.00 uur.

Ik hoop u daar te zien.

Anneke van de Graaf,

vrijwilliger Leeskamer bij van Houten.