Oosterparkers meten het verkeer in hun straat

De gemeente Groningen stelt een half jaar lang 20 Telraamsensoren beschikbaar die het verkeer tellen vanuit je huis. Het is een nieuwe techniek die getest en onderzocht wordt in de Oosterparkwijk. Via mijnoosterparkwijk.nl, de buurtmail en verschillende social mediakanalen werden wijkbewoners opgeroepen om mee te doen. Projectleider Terry Albronda: “bewoners uit verschillende delen van de wijk meldden zich hiervoor aan. Zij gaan als ‘burgerwetenschapper’ bijdragen aan het meten van het verkeer in hun straat.”

De gemeente Groningen doet al jaren verkeerstellingen. Dat gebeurt vaak op grotere doorgaande wegen en op belangrijke fietspaden. Hoe de verkeersituatie in woonstraten precies is, is niet altijd bekend. Terry: ‘Mensen vragen zich bijvoorbeeld af hoeveel fietsers er door hun straat gaan, hoe het zit met zwaar verkeer zoals vrachtwagens, wat de drukke momenten van de dag zijn en of je bijvoorbeeld verandering ziet wanneer het regent.’ Door een half jaar ook in woonstraten te meten worden gegevens verzameld die antwoord kunnen geven op deze vragen. Terry: ‘En deze gegevens gebruiken we ook voor het mobiliteitsbeleid in de stad.’ De Telraam voldoet aan alle AVG-eisen. Terry: ‘De Telraam meet alleen bewegingen en kan daardoor ‘zien’ of er bijvoorbeeld een fietser of een auto langsrijdt. Het scant niet wie er op de fiets of in de auto zit. Gezichten en kentekenplaten zijn bijvoorbeeld niet te herkennen’.

Hoewel deze manier van werken voor Groningen uniek is, worden Telraamsensoren al op meerdere plaatsen in Nederland (provincie Utrecht, Amsterdam en Ameland) en België (Brussel stad, Mechelen, Leuven en Luik) ingezet. De 20 Oosterparkers die meedoen krijgen 22 juni een workshop over de Telraam zodat ze het daarna direct zelf kunnen installeren. Het verkeer dat gemeten wordt in de Oosterparkwijk is vanaf dat moment live voor iedereen te volgen op de website van Telraam. Meer informatie hierover lees je op https://www.telraam.net/nl/network/groningen. 

Het laatste nieuws over dit project lees je in de buurtmail en op mijnoosterparkwijk.nl.

Dit project is een initiatief van de gemeente Groningen en wordt uitgevoerd in samenwerking met Telraam. Het project maakt deel uit van de CIVITAS FastTrack Coordination and Support Action en is mede gefinancierd door het European Union Horizon 2020 reasearch and innovation programme.