De Goudsbloemstraat vergroent

Regelmatig trokken er donkere wolken samen boven de stad en bij vlagen viel de regen met bakken uit de hemel, maar daar trokken de bewoners van de Goudsbloemstraat zich niets van aan. Op deze zaterdag, aan het begin van de herfst, waren ze druk bezig hun straat te vergroenen. Een initiatief van Nijestee – dat door de bewoners zelf voortvarend is opgepakt. Twee van hen, Wietske en Sanne, geven tussen de bedrijven door toelichting.  

“Een aantal bewoners kwam met ideeën hoe het aan te pakken,” legt Sanne uit. “In eerste instantie heb ik deze ideeën uitgewerkt. Wietske kwam er later bij. Uiteindelijk kwamen we uit op drie mogelijkheden hoe je met planten je voortuin kunt vergroenen: een geveltuintje, een bloembak op de vensterbank of een hangpot naast de voordeur. Deze keuze was niet strikt. Als iemand alle drie wilde, kon dat ook. Bij iedere mogelijkheid hoorden andere soorten plantjes. Bovendien ligt het ene deel van de straat het grootste deel van de dag in de zon, het andere deel in de schaduw – ook dit betekende verschillende soorten plantjes. Dat maakte het best ingewikkeld om uit te zoeken welke er in aanmerking kwamen. Het was nog een heel gepuzzel. Wietske wilde graag biologische plantjes en heeft contact opgenomen met twee biologische kwekers, hier in de buurt: Ninabel in Boerakker en De Rode Pimpernel in Roden. Op basis van hun adviezen heeft ze een flyer gemaakt, met foto’s van de plantjes die geschikt waren, een overzicht van hun belangrijkste kenmerken en een keuzeformulier. Ik heb de flyers gedrukt en rondgedeeld. Bij de laatste ronde hebben de bewoners hun keuze bepaald. Belangrijk om hierbij op te merken: het gaat allemaal om meerjarige plantjes.”

“Woensdag is alles afgeleverd”, vervolgt Wietske. “In kratten. En die kratten moesten terug naar de kweker. Een buurvrouw van Sanne werkt bij een supermarkt en zij heeft een flink aantal dozen kunnen regelen. We hebben al die plantjes snel in die dozen overgebracht. Daarbij kwamen onverwacht allerlei beestjes tevoorschijn – mieren, torren, lieveheersbeestjes – die gezellig met z’n allen door de kamer kropen. We hebben die diertjes zoveel mogelijk naar buiten getransporteerd.”

“Daarnaast hadden we ook nog 20 zakken potaarde van ieder 40 liter besteld bij ‘Tuin in de Stad’ “, vult Sanne aan. “Een paar gespierde buurmannen hebben deze zakken gisteravond in een bestelwagen opgehaald en ze deur voor deur afgeleverd. Service van de zaak. De hangpotten en bloembakken waren al eerder bezorgd. Mijn man heeft gaten in alle bloembakken geboord, zodat het water goed weg kan. Ook hierbij hadden de bewoners een keuze: welke kleur bloembak of hangpot wilden ze hebben? De keuze was tussen groen, zwart of terracotta.”

“Toen moest de verdeling nog beginnen”, aldus Wietske. “In elk potje hebben we een ijscostokje gestoken, waarop de naam van de plant stond, de bestemming – geveltuin, bloembak of hangpot –  en tot slot het huisnummer waar hij heen moest. We hebben heel wat ijscostokjes beschreven en in de potjes gestoken. Vanochtend hebben we de hele voorraad verdeeld. Kinderen uit de straat hebben ons daarbij geholpen.”  

Ondanks de periodieke plensbuien, werd het een feestelijke ochtend. Sanne had op het trottoir een tafel neergezet waar koffie te krijgen was, frisdrank en een uitgebreide variatie aan lekkere koeken. Alles vond gretig aftrek. Ook kon je bij het tafeltje onder een parasol schuilen tegen de regen. Ondertussen waren kinderen druk bezig van alle lege dozen een kasteel te bouwen. En om een uur kwam de ijswagen van Mattie Gelati de straat ingereden. In een mum van tijd stond er een rijtje liefhebbers voor het loketje te wachten op een hoorntje. IJs is van alle tijden en van alle jaargetijden en vormde ook nu voor een plezierige afsluiting van een mooie actie.

De plantjes zijn gesnoeid en moeten nu eerst wortelen. Volgend voorjaar komen ze tot bloei en geven ze de Goudsbloemstraat een kleurrijk en vrolijk nieuw aanzicht. Het resultaat van een mooi initiatief.