Oogstfeest in de Paradijsvogeltuin

Foto’s: Frans Geubel

Het is iedere keer weer een bijzondere ervaring. De Paradijsvogelstraat maakt, halverwege, een scherpe bocht van negentig graden. In de hoek van deze bocht is het begin van een smal, houten vlondertje te zien dat recht naar achteren loopt. Het valt niet direct op. Een passant loopt er gemakkelijk aan voorbij. Maar wanneer je dat vlondertje volgt, kom je uit bij een bruin, roestig hek – en wanneer je dat hek passeert, betreed je ineens een heel andere wereld, eentje die totaal verschilt van de plek waar je net vandaan komt. Je bent nu in de Paradijsvogeltuin. Een voormalig fabrieksterrein dat de gemeente – via Carex – voor zeven jaar aan een groepje creatieve bewoners ter beschikking heeft gesteld. Tussen de restanten van de oorspronkelijk bebouwing, verspreid over het terrein, staan een paar caravans en woonwagens. Ook heeft een oude autobus er zijn laatste rustplek gevonden. Er is een podium, waar regelmatig optredens plaatsvinden. Vlak daarbij bevindt zich een ontmoetingsruimte, een open gebouw met veel glas, dat deels als kas in gebruik is en daarom ‘Het KASteel’ wordt genoemd. Her en der staan wat losse houten bouwsels. Tussendoor groeit en bloeit het groen. Ook zijn er moestuintjes aangelegd en bij de ingang is een kast met stekjes geplaatst – voor de liefhebber. Het geheel maakt een tamelijk ongeordende, maar ook een erg vrije en authentieke indruk. Het is er goed toeven. 

 Regelmatig vinden in de Paradijsvogeltuin evenementen plaats. Zo werd er in het voorjaar een paar keer met veel succes de toneelvoorstelling ‘Overhoop’ opgevoerd. En lazen dichters uit de wijk er tijdens een poëziemiddag in juni voor uit eigen werk. De Paradijsvogeltuin is een plek voor en door de buurt. Wie iets wil organiseren, bijvoorbeeld een rommelmarkt, een buurtfeest of een workshop, kan er in overleg met de bewoners gebruik van maken. Voorwaarde is dat hij de uitgangspunten van de organisatie omarmt: respect voor de natuur en goed omgaan met de wereld die ons gegeven is. Ook kunnen Oosterparkers er een eigen moestuin beginnen.

Het oogstfeest

Op 2 september vond in de Paradijsvogeltuin het jaarlijkse oogstfeest plaats. Met een uitgebreid en gevarieerd programma. Na het openingspraatje van bewoonster Franziska de Jong, beten Lucie Dekker en David het spits af met de Oosterpark-rap (“de wijk die ik nooit wil verlaten”). Hierna konden de bezoekers deelnemen aan een wildplukwandeling, er was een zadenruilmarkt en er werd uitleg gegeven over de composthoop. Speciaal voor de kinderen waren er diverse activiteiten georganiseerd, zoals een balspel, hoepelen en schminken. Ook was er een knutselhoek. De band Fact and the Fictions trad op, er was een show van Steven en Tisi, DJ Sander Koers praatte de muziek aan elkaar en de dag werd ’s avonds afgesloten met vuurverhalen. Aan de Paradijsvogelbar was thee, koffie, fris, bier en wijn te krijgen en werden zelfgemaakte vlierbloesemsap-ijsjes uitgedeeld – zonder vaste prijzen. Ieder betaalde naar draagkracht. Dat gold ook voor de salades die later die middag werden geserveerd. “En wanneer je het geld niet kunt missen, ben je hier ook van harte welkom”, benadrukte een bewoner. 

Toneel

Onder leiding van theatermaker Pieter van Dijken bekwaamde een groepje liefhebbers zich een paar uur lang in improvisatie-toneel. Door rond te lopen in een grote, op de grond aangebrachte, acht, deden ze ideeën op die daarna in twee- en drietallen verder werden uitgewerkt. Het eindresultaat heb ik niet gezien, maar Pieter vertelde me na afloop dat er een verhaal was ontstaan rond een kikker die op een fiets naar het water werd vervoerd – en daar werd losgelaten. Onderwijl droeg een van de deelnemers een gedicht voor. “De uitvoering was niet perfect, maar dat was ook helemaal niet de bedoeling. Het ging erom je fantasie te laten werken en, al associërend, tot een verhaal te komen.”

Fiets hem erin

Een hoogtepunt, die middag, was het onderdeel ‘Fiets hem erin’, een variant op het aloude televisieprogramma ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Er was veel publiek op deze attractie afgekomen, die plaatsvond aan het uiteinde van de Paradijsvogeltuin, waar het Oosterhamrikkanaal in het Van Starkenborgkanaal uitmondt. De deelnemers raceten deze keer niet in zelfgemaakte constructies de glijbaan af, richting het water, maar op een minifietsje. Een enkeling deed het op een skateboard. Het was zaak hierbij zo snel mogelijk de bel die boven het water hing te raken. Showmaster Tony, getooid met een opvallende zonnebril en een felgekleurde pruik, praatte de prestaties van de deelnemers aan elkaar, Junior hield vanaf een hoge kruk de tijden bij, terwijl de driekoppige jury, eveneens op hoge krukken gezeten, cijfers gaf voor presentatie en originaliteit. De juryleden hadden hun gezichten bedekt, twee met een enorm papieren oog, de derde met een vogelkop, mogelijk om de scherpe blik te benadrukken waarmee ze het gebodene beoordeelden. De deelnemers stelden zich voor met fantasierijke namen als Mega Henkie, Rapper Rainbow, Jansen Onesie, Roma Silvestra, Plukje en Kapitein Roodbaard. Een aantal van hen had zich voor de gelegenheid exotisch uitgedost, in een oranje slobber-pak, een Mexicaanse poncho of – het meest opvallende – een plastic keukenschort die enkel de voorzijde van het lichaam bedekte. Deze laatste deelnemer vond zijn outfit kennelijk wat al te bloot, want hij had ter aanvulling op zijn garderobe een koksmuts opgezet. Kortom, het publiek kreeg een zeer kleurrijke show voorgeschoteld die van begin tot eind boeide. Voor het geval er iets mis zou gaan, was er een EHBO-post ingericht. En een duiker viste iedere keer het fietsje uit het water, zodat de organisatie voor de hele wedstrijd aan één exemplaar genoeg had en er niet een hele reeks fietsjes in de plomp verdwenen.  

De prijzen

De jury had erg veel tijd nodig om tot een oordeel te komen. Maar aan het eind van de middag werd dan toch de uitslag bekend gemaakt. Er werden diverse prijzen voor diverse categorieën uitgereikt. Tim was de snelste deelnemer, Wouter de spectaculairste en de zuurstofprijs ging naar Anke (zij was namelijk gevallen). De hoofdprijs gaf de jury aan Sander, de man met het plastic keukenschort en de koksmuts, die duidelijk indruk had gemaakt met zijn act. De winnaars gingen naar huis met verschillende bijzondere theesoorten, een zakje goudsbloemzaad en een courgette: prijzen die geheel in de geest waren van wat de Paradijsvogeltuin uitdraagt. 

Meer informatie over de Paradijsvogeltuin is te vinden op de website: www.paradijsvogeltuin.nl

Wie graag een bijdrage wil leveren aan de tuin: iedere eerste zaterdag van de maand wordt er een klussen- en tuiniersdag georganiseerd.