Afvalbakken Oosterparkwijk

Afvalbakken

Door: Michiel Meeuwsen

In de Oosterparkwijk hangen behalve de afvalbakken van de Gemeente Groningen ook een twintigtal fleurig geïllustreerde bakken. Dit was een initiatief van Duurzaam Oosterpark om meer afvalbakken op te hangen op plekken waar dat volgens bewoners gewenst was. De afvalbakken worden wekelijks twee of drie keer (in de zomer wat vaker) van een nieuwe zak voorzien door medewerkers van het HOP-restaurant. Deze service voorziet duidelijk in een behoefte en de reacties en ervaringen zijn over het algemeen positief. Er zijn echter ook enkele ergernissen bij degenen die de zakken moeten vervangen. De bakken zijn bedoeld om het zwerfvuil terug te dringen en gebruik ze alstublieft daarom alleen om klein afval in te doen. Wat we soms tegenkomen is dat mensen er hun eigen huisvuil in deponeren, groot afval zoals grote blikken hondenvoer of zelfs hele volle vuilniszakken die er half ingepropt worden of er aan vast worden gehangen. Dit is uitdrukkelijk niet de bedoeling, en komt het te vaak voor, dan halen we de bak in die straat weer weg. Onze vraag aan de bewoners van de Oosterparkwijk is simpel, gebruik de bakken voor kleine dingen. Hele vuilniszakken horen in de onderaardse containers.