Onze Frans Geubel 70!

Door: Mark C Hoogenboom
en Erik Weersing

De voltallige redactie van de wijkkrant was uitgenodigd voor het surprisefeest dat begin november in de Michi-Noeki gehouden werd, ter ere van de 70e verjaardag van Frans Geubel. Een verrassend initiatief dat genomen is door een grote groep dankbare Oosterparkers, die Frans een ‘duim-omhoog-voor-jou’ eer wilden bewijzen. En dat is heel goed gelukt! (de redactie zat om allerlei redenen klem die dag, maar er is door anderen rijk materiaal aangeleverd, zodat we dit artikel toch konden schrijven).

Zo’n 30 vertegenwoordigers van organisaties en bewoners van de Oosterparkwijk waren aanwezig: leden van het zwerfvuilteam, vrijwilligers van de Michi-Noeki, leden van het wijkkoor Eusterpaark, leden van ONS (Oosterpark Nooit Saai), medewerkers van het Wijkcentrum bij Van Houten, medewerkers van het Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, medewerkers van WIJ Oosterpark en diverse leden van de Weggeefwinkel Oosterparkwijk.

De Michi-Noeki werd die ochtend feestelijk versierd, terwijl Frans – geheel onbewust van wat hem te wachten stond – zijn vaste ronde deed met het zwerfvuilteam. Een mooie ballonnenpilaar met 70 erop, vlaggetjes binnen en buiten. Er waren meerdere complotten gesmeed om het feestje geheim te houden. Dit betekende heerlijke voorpret: het uitdenken van plannetjes tussen het zwerfvuilteam en de vrijwilligers van Michi-Noeki. Stiekem mensen uitnodigen voor dit feestje, “mondje dicht, hè”. Het was best een kunst om dit verborgen te houden voor iemand die altijd alles weet van wat er in de wijk gebeurt en die ook iedereen in de wijk kent.

Op de Facebook van Duurzaam Oosterpark staat een filmpje van hoe Frans de Michi-Noeki binnenkwam.

Zwerfvuildoorzetter

Frans is een van de doorgewinterde zwerfvuilteamleden.Het maakt niet uit hoe hard het regent, Frans is er en Frans is overal! Als het jou opvalt dat er zo weinig zwerfvuil in onze wijk te vinden is, weet dan dat Frans en zijn mede-zwerfvuil-teamleden daar wekelijks voor zorgen en daar dan heel druk mee zijn.

Dé Wijkfotograaf

Frans is onbetwist dé wijk-fotograaf! Met apparatuur van hoge kwaliteit, met als laatste aanschaf een fantastische groothoeklens die hem in staat stelt om ook in kleine ruimtes van dichtbij toch héél veel te kunnen vastleggen, vult hij talloze fotoboeken over de Oosterparkwijk, de evenementen die daar plaatsvinden en vooral: de mensen die er bezig zijn, die blij zijn, verrast kijken of ergens verdrietig over lijken te zijn. Prachtige platen van recente gebeurtenissen, maar ook weet hij foto’s van ver terug in de tijd op te sporen.

Dé buurtmailschrijver

Voor wie zich heeft geabonneerd op de Buurtmail Oosterpark, krijgt regelmatig stukjes – met een foto – van Frans te lezen. Deze buurtmail wordt alsmaar langer en vrolijker en wordt door ons van harte aangeraden!

Dé Wijkkrant Oosterpark schrijver

Al langere tijd is Frans de fotograaf voor de wijkkrant en vrijwel elke voorpagina wordt gesierd met een paginabrede foto van zijn hand. Altijd mooi van uitsnede, iedere keer prachtig van kleur en vaak met een knipoog erin.

Daarnaast neemt Frans het merendeel van de redactionele stukken in de krant voor zijn rekening. Sommige redacteuren zijn zelfs wat teruggeschakeld in het schrijven van bijdragen, om ruimte te maken voor de artikelen van Frans. Hij is ook altijd bereid een klus van een redacteur over te nemen wanneer deze, om wat voor reden dan ook, verhinderd is.

Van alle weetjes en nieuwtjes is Frans op de hoogte. Niet alles wat hij weet, haalt de wijkkrant – om praktische redenen: die is op gegeven moment met zijn 16 of 20 bladzijden gewoon vol!

Onze Rolsstoelwandelaar

Geheel belangeloos heeft Frans vanuit de Oosterparkheem rolstoelwandelingen georganiseerd, toen het pand nog goed bevolkt was. Vooral voor rolstoelgebruikers die niet zelfstandig op stap kunnen gaan, is het iedere keer weer een prachtig uitje de deur uitgeduwd en de wijk rondgeduwd te worden! Vooral als ze door de straten komen waar ze vroeger gewoond of gespeeld hebben, of waar ze naar school gingen, is dat een waar genoegen. Eigenlijk zijn dat heerlijke rolstoelwandelingen door de historie van iemands leven.

Het Oosterpark is nooit saai met jou!

Gastheer Michi-Noeki

Frans was uitgebreid betrokken bij het opzetten van de Michi-Noeki. Na de opening verscheen er een omvangrijk artikel van zijn hand in de wijkkrant over het gebouw, zijn functie en zijn achtergrond. En nu is hij een van de vrijwilligers die in de Michi-Noeki bezoekers welkom heet en hen voorziet van koffie en thee. Ook daar omarmt hij de mensen en neemt ze mee op sleeptouw.

70 jaar jarig

Als iemand jarig is, krijgt hij natuurlijk cadeautjes. Omdat Frans altijd met nieuws bezig is, de buurtkrant rondstuurt, artikelen voor de wijkkrant schrijft en wijkfotograaf is, heeft  het zwerfvuilteam een bij deze activiteiten passend cadeau bedacht. Het is best een bijzonder cadeau. Namelijk een krant. En niet zomaar een krant, maar een echte, eentje uit de oude doos… Een exemplaar van Het Parool dat uitkwam op Frans zijn geboortedag. Er zit een echtheidscertificaat bij.

Frans kreeg van veel mensen aanvullende cadeautjes en uiteraard ook drie dikke kussen plus ferme handdrukken. Onder de cadeaus: een teddybeer met een T-shirt waarop staat “Frans 70 jaar”, flesjes, bloemen, lekkernijen en natuurlijk eier-ballen. Hij is goed verwend!

Frans, prachtig mens, van harte gefeliciteerd met jouw 70e verjaardag!

Reactie van Frans:

Ik werd ’s morgens al gefeliciteerd en toegezongen door het Zwerfvuilteam. Ik had kokosmakronen meegenomen om te trakteren. Else had een cadeau voor mij: “Ik schuif het even onder de tafel naar je door.” Ik tastte en voelde iets zachts… een teddybeertje met een hemdje waarop stond:’ Frans 70 hoera!’ Dit bezorgde me een heel apart gevoel! Lastig uit te leggen, erg leuk en tegelijkertijd werd ik heel even teruggevoerd naar het kleine kleutertje dat ik ooit was. Else vroeg hoe laat ik bij de Michi-Noeki zou zijn, want dan wilde ze wel even een rondleiding. Toen ik er arriveerde met mijn beertje, bleek het gebouw vrolijk versierd en werd ik overrompeld door gezang van tientallen mensen, wel zo’n 30, die mij vrolijk toelachten en met warme blikken verwelkomden! Ik werd overladen met cadeaus, en toen de grootste drukte achter de rug was druppelden er de hele middag nog bekenden binnen met felicitaties en presentjes.

Wat een dag!!! In de buurtmail van november reageerde ik met: “Ik ontving een overdosis liefde, maar gelukkig zonder fatale afloop.” Maar alle gekheid op een stokje: het maakte en maakt me héél gelukkig! En ik bedank hierbij allen uit mijn geliefde Oosterparkwijk!