Yoga Oosterparkwijk

De yogalessen van Susie Labberté in de Oosterparkwijk

Iedere zondagochtend geeft Susie Labberté een uur lang yogales – tijdens de zomer in de buitenlucht, in de herfst en de winter in het gymnastiekgebouw aan het Goudenregenplein. Op de eerste verdieping van dit gebouw bevindt zich een dojo – dat is een zaal waarin Japanse gevechtssporten worden beoefend –  die als locatie heel geschikt is om yogales te geven. De dojo heeft namelijk het voordeel dat hij over een zachtere vloer beschikt dan de gymzaal op de begane grond. Bovendien heeft de ruimte aan alle kanten ramen waardoor er veel licht binnen valt. Het is een knusse plek. Onder het genot van een kop thee legt Susie uit wat yoga inhoudt en wat ze er aan ontleent.

“Ik geef vinyasa yoga – een vorm van yoga die de ademhaling verbindt met bewegen. Geleid door je ademhaling maak je op het juiste moment de juiste beweging. Dit hoeft niet perfect te gaan. En iedere houding kan aan ieder mens worden aangepast. Stel: je zit op de grond, je buigt voorover en probeert met je handen je voeten aan te raken. Lukt het niet, kom je niet verder dan je onderbeen – dan is dat ook oké. Je moet de lat niet te hoog leggen. Voel wat je lichaam op dat moment nodig heeft. Ik begin de les altijd met ontspanningsoefeningen. We proberen ons te concentreren op de ademhaling. We nodigen ons lichaam uit te gaan bewegen. Op een zeker moment komen we tot een flow – een aantal bewegingen achter elkaar, op basis van de ademhaling. Tijdens dat uur op zondagochtend maak je je hoofd leeg, vergeet je alle rompslomp die je bezig houdt, maak je even pas op de plaats. Daarna ben je klaar om de dag te beginnen.”

Wanneer ben je begonnen met het geven van yoga-lessen?

“De afgelopen zomer. Ik voelde heel sterk de behoefte om met mensen samen te zijn en samen buiten te zijn, om elkaar door middel van yoga te verbinden. Het geven van yogalessen – daar ligt mijn passie. Als ik die ontspannen koppies voor me zie – dan weet ik: daar doe ik het voor! Ik heb daarom eerst de Vinyasa Teaching Training van Johan Noorloos aan de Nieuwe Yogaschool Amsterdam gevolgd. Wanneer het mooie weer aanbreekt, gaan we zeker weer naar buiten, het park in. Nu zien we de bomen alleen door de ramen van het gymnastiekgebouw.”

Hoeveel deelnemers heb je?

“Er is een vaste kern van drie tot zes mensen. Ik houd het kleinschalig, maar er is nog plek. Twaalf deelnemers is voor mij het maximum. Bij dat aantal kan ik iedereen nog persoonlijk begeleiden. Dat is belangrijk. Iemand kan een houding verkeerd aanleren, met risico op blessures. Daar let ik op. Ik zeg altijd: ‘ontdek je grenzen, een houding kan oncomfortabel aanvoelen, dat is niet erg, maar vermijd pijn.’ Het is interessant te onderzoeken hoe iemand op een bepaalde situatie reageert. Verzet je je ertegen of geef je je eraan over? Yoga geeft je een handvat om hiermee te dealen.”

Verschillen de lessen van elkaar?

“Ik bereid de les altijd voor. We werken bijvoorbeeld naar een bepaalde houding toe, een houding die een zekere voorbereiding vergt. Of ik kies voor een specifiek thema. Geen les is dus dezelfde. Ik sluit het uur altijd af met een kopje thee. Niet alleen om samen af te ronden, maar ook om afvalstoffen te verwijderen. Het is belangrijk na afloop goed te drinken.”

Wat moeten de deelnemers meenemen?

“Trek gemakkelijk zittende kleding aan – dat werkt het beste. En wanneer je een sportmatje hebt, is het handig die mee te nemen. Zelf heb ik ook matjes, dus het is geen vereiste. Ook is er een aantal yogablokken aanwezig die kunnen helpen de houding wat gemakkelijker te maken. Maar ik heb niet genoeg voor iedereen. Dus wanneer je er structureel gebruik van wilt maken, neem er dan zelf eentje mee. Ik vraag geen vaste contributie. Iedere draagt bij naar draagkracht. Geld mag geen beletsel zijn aan mijn lessen deel te nemen. Voor mij is het vrijwilligerswerk.”

Heb je daarnaast een reguliere baan?

“Ik werk als verpleegkundige op de dialyseafdeling van het UMCG. Dat is best een intensieve baan. De meeste patiënten komen drie keer in de week naar het ziekenhuis. En een dialyse neemt dan zo’n vier uur in beslag. Hierdoor heb ik veel persoonlijk contact met de patiënten. Het is mooi werk, maar soms ook uitdagend. Yoga helpt me ermee om te gaan. Yogadocente en verpleegkundige in het ziekenhuis – het is voor mij een ideale combinatie.”

Susie geeft iedere zondagochtend van half elf tot half twaalf yogales in het gymnastiekgebouw aan het Goudenregenplein. Wie interesse heeft deel te benemen, of eerst informatie wil, kan contact met haar opnemen via de email: info@senangyoga.nl. Meer informatie is te vinden www.senangyoga.nl.