Piet Fransenlaan legt samen groene daken aan

Bewoners van de Piet Fransen-laan zijn sinds vorig jaar 16 groene daken rijker. Vlak daarvoor werden hun schuurtjes verstevigd zodat er een mix van sedumplanten kon worden ingeplant op de daken. Zij voegen zich daarmee bij de 47 groene (schuur)daken die de jaren daarvoor al zijn aangelegd. Nu de lente zijn intrede doet, zullen deze buurtgenoten over niet al te lange tijd weer uitkijken over een zee van groen.

Aan de Piet Fransenlaan begon het groene plan bij Geertje en Pim. Zij zagen het wel zitten om het grijze bitumen dak van hun schuurtje te laten bedekken met sedumplanten. In het contact met GrunnDak dat volgde, werd voorgesteld om in de wijk een bijeenkomst te organiseren zodat andere geïnteresseerde buurtgenoten konden aanhaken bij dit initiatief. Na deze bijeenkomst meldden al snel meer mensen zich aan en werden de offertes aangevraagd.

Liekel Boer van GrunnDak legt uit: “Als meerdere buurtgenoten geïnteresseerd zijn in groene daken dan proberen wij de aanleg zoveel mogelijk te combineren. Dat scheelt ons veel tijd en regelwerk. Dit berekenen we door naar de bewoners, die daarmee korting krijgen op het aanleggen van de groene daken. De groene daken op de schuurtjes en op de uitbouwen aan de Piet Fransenlaan hebben we binnen een week aangelegd en ingeplant. Het was eigenlijk zo geregeld!”. Bij het buurtinitiatief aan de Piet Fransenlaan is uiteindelijk 137 m2 aan groene daken aangelegd.

Start buurtinitiatief

GrunnDak is samen met buurtgenoot Lia weer gestart met een nieuw buurtinitiatief in de Oosterpark. Iedereen die een groen dak, groene gevel of een daktuin wil kan zich hierbij aansluiten. Meer informatie vind je op https://grunndak.nl/buurtinitiatief-oosterpark

Subsidie gemeente Groningen

De gemeente Groningen biedt ook dit jaar weer subsidies aan voor inwoners die aanpassingen rondom het huis willen doen om klimaatadaptatie te bevorderen. Dit moet ervoor zorgen dat de stad in de zomer minder heet wordt, en dat het water bij veel regen niet te snel het riool in stroomt. Als woningeigenaar in de gemeente Groningen kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen om een groen dak aan te leggen, maar ook voor groene gevels of het afkoppelen van hemelwater. Kijk voor meer informatie op: https://gemeente.groningen.nl/subsidie-klimaat-aanvragen