Toentje geploegd

Goede Vrijdag 29 maart werd Toentje, tussen de Oliemulders-weg en de Struisvogelstraat, weer geploegd. Dit gebeurt elk jaar ongeveer in deze periode op de ouderwetse manier: met een wielploeg, hier getrokken door Shire paarden, wordt een sleuf gemaakt, en met deze insnijding wordt de grond gekeerd en verkruimeld. Hierdoor houdt men de grond gezond, want bij mechanisch ploegen met behulp van een tractor wordt de grond teveel ingedikt.

De komende tijd zal er gezaaid worden, waarbij de gewassen niet op dezelfde plek als vorig jaar worden gezaaid, want dat komt het gewas niet ten goede.

Toentje is in 2012 op initiatief van Jos Meijers opgericht, in samenwerking met de gemeente en de Voedselbank. De verbouwde producten gaan grotendeels naar de Voedselbank. Gaandeweg is Toentje de sociale onderneming geworden die het nu is. Met een trouwe schare vrijwilligers, waarbij nieuwe mensen ook altijd welkom zijn. Je kunt je aanmelden via de website: www.toentje.nl.

Het Shire paard is een koudbloedras uit Engeland. Met een schofthoogte van gemiddeld 1,80 meter behoren de paarden tot de grootste ter wereld. Voordat mechanica de landbouwsector overnam, zag je werkelijk overal Shires om te helpen met het zware ploeg- en oogstwerk. Ze waren uitermate geschikt voor werk op het land en op de boerderij. Ook zag men ze voor trekschuiten geplaatst en bij het zware werk rond brouwerijen.

In Engeland heeft dit paard de bijnaam ‘Gentle Giant’. De Shire is echt een grote, vriendelijke reus die bekend staat om zijn evenwichtige karakter.