Kansrijk Oosterpark

Kansrijk Oosterpark is onderdeel van Kansrijk Groningen. Dit is een aanpak voor inwoners die leven onder het bestaansminimum, die op meerdere leefgebieden problemen hebben en die daardoor veel stress ervaren. Dat kunnen geldproblemen zijn, maar ook andere, zoals bijvoorbeeld slechte huisvesting, moeite met het vinden van werk, of opvoedingsproblematiek.

Deelnemers van Kansrijk Oosterpark nemen de regie over hun eigen leven terug met behulp en stimulans van hun buddy en van ondersteunende partijen.

Het doel van de Kansrijk Groningen aanpak is (intergenerationele) armoede doorbreken. Eigen regie en maatwerk en de vraag ‘Wat wil JIJ?’ zijn daarbij heel belangrijk. Oftewel ‘van moet naar moed’. Je moet even niks en je hebt de moed om je situatie te verbeteren. Deelnemers werken samen met hun buddy aan een nieuwe toekomst. Als eerste zijn de problemen aan de beurt die de meeste stress geven. Wanneer je deelneemt aan Kansrijk Oosterpark, krijg je een buddy. Die kijkt samen met jou naar jouw wensen en doelen. Samen met de buddy ga je hier aan werken. De buddy volgt jouw tempo. Wat je samen doet, is kijken naar wat jij wilt en naar wat jij nodig hebt. Zo komen er oplossingen voor problemen waar je misschien al een tijd mee rondloopt. Door deze aanpak zien we dat mensen meer rust en ruimte in hun leven krijgen. Als deze rust er is, kun je stappen zetten in wat jij wil: bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een opleiding of betaald werk.

Bij Kansrijk Oosterpark werken deelnemer en buddy een jaar samen. Wat gebeurt er in dat jaar? De buddy heeft elke week een gesprek met jou. Samen bespreek je hoe het gaat op verschillende levensgebieden, zoals woonsituatie, gezondheid, geldzaken, opvoeden, werk en opleiding, wat er beter kan en wie/wat je daarvoor nodig hebt. Jullie gebruiken hiervoor Doel-Actie-Plannen waarmee je kleine, overzichtelijke en haalbare doelen stelt. De vraag ‘Wat wil jij?’ staat altijd centraal.

Bovenstaande tekst staat op de website van Kansrijk Groningen, en ik realiseer me dat er wellicht veel mensen in de wijk zijn die niet op de hoogte zijn van dit waardevolle project.

Ik spreek hierover met projectleidster Ester Koens en buddy (en Oosterparker) Frans van den Berg.

Frans vertelt: “Door mijn verleden heb ik veel ervaring met het leven, en daar help ik anderen graag mee op een positieve manier. Ik bezoek mijn deelnemer elke week, ongeveer een uur, en soms maken we ook wel een wandeling of bellen we elkaar. Als ervaringsdeskundige weet ik wat je wel of niet moet zeggen. In het begin is het alléén maar luisteren! Betuttelen is uit den boze. Als er in het doelenplan en het tijdspad iets niet lukt, gaan we kijken hoe het wél zou kunnen, hoe je je eigen manier kunt vinden.

Door de gesprekken groei ikzelf ook, en dat doet mij goed. Ik zou er nog wel een deelnemer bij kunnen hebben.”

En Ester legt uit: “De buddy’s hebben allemaal een gratis basisprogramma van acht trainingen gevolgd op de Buddy Academie.

In de Oosterparkwijk zijn we nu met negen buddy’s; zelf ben ik ook buddy. Om de twee weken komen alle buddy’s voor intervisie bij elkaar om allerlei zaken te bespreken, hoe gaat het, je kunt veel van elkaar leren.

Een buddy kan meerdere deelnemers begeleiden. Hierbij gaat het ons niet zozeer om de aantallen, maar om de mens, om de kwaliteit.

Het komt regelmatig voor dat deelnemer en buddy na het jaar contact blijven houden; er is dan een band ontstaan.”

Op dit moment is er in de wijk nog plek voor negen deelnemers. Aanmelden: Ester Koens 06-2754 9009, e.koens@groningen.nl