Herdenking bij monument Oostersluis

Enkele tientallen belangstellenden hebben op 14 april de moeite genomen naar de Oostersluis  te komen om bij het monument ‘Twee Bruggen’ de jaarlijkse herdenking bij te wonen. Menno van der Wis van ONS, de werkgroep die de herdenking had georganiseerd, gaf een korte toelichting bij de achtergrond van de bijeenkomst. Hij nam de aanwezigen 73 jaar terug in de tijd, naar 16 april 1945. De tweede wereldoorlog liep op zijn eind. De stad Groningen was bevrijd. De Canadezen wilden nu doorstoten naar Delfzijl, maar hun konvooi kwam bij de Oostersluis tot stilstand. Beide bruggen stonden namelijk omhoog. En aan de overkant, in Oosterhoogebrug, zaten nog altijd de Duitsers. Deze gaven zich niet zonder slag of stoot gewonnen.

Menno van der Wis geeft toelichting bij de achtergrond van de herdenking bij de Oostersluis

Pop Dijkema, zijn broer Jacob Jan en zijn neef Jan – zoon van Jacob Jan – hebben de impasse doorbroken door in tijgersluipgang naar de machinekamer te kruipen om daar de bruggen handmatig te laten zakken. De Canadezen konden hierna hun route vervolgen.

De actie van de Dijkema’s was bepaald niet zonder gevaar. Over en weer werd er geschoten. Pop Dijkema liep hierbij een schotwond op aan een van zijn armen, maar hij heeft zijn heldendaad overleefd. Zijn broer en neef bleven ongedeerd. Helaas zijn er bij het geweervuur toch doden gevallen. Roy Coffin, een 22-jarige Canadese militair, werd dodelijk door een kogel getroffen, toen hij de Dijkema’s dekking gaf. Hij stierf ter plaatse. Ook enkele Duitse soldaten zijn om het leven gekomen.

Twee jaar geleden is bij de Oostersluis een eenvoudig monument opgericht dat de herinnering aan de gebeurtenissen in april 1945 levend houdt. Een jaar daarvoor was er al een suikeresdoorn geplant. Het blad van deze boom – the maple leaf – is, zoals bekend, het nationale symbool van Canada.

De kranslegging

Op 14 april werden er kransen gelegd door Sjoukje van Kuiken en Menno van der Wis (namens de werkgroep ONS), en door twee bestuursleden van stichting Het Bevrijdingsbos. Aan het slot van de korte plechtigheid brachten twee leden van AVOM (Algemene Vereniging van Oud-Marinepersoneel) een eresaluut bij het monument.

Foto(s): Herdenking 1 | Erik Weersing, Herdenking 2 | Erik Weersing.