Toentje ploegt voort

Het begint een traditie te worden. Vorig jaar, op een mooie dag in april, ploegde Eite Oosterveld met zijn paard Kormos het terrein om van Toentje – de biologische moestuin die ligt tussen de Oliemuldersweg en de Struisvogelstraat. Hij luidde daarmee het begin in van een nieuw seizoen zaaien en oogsten. Dit jaar, in het begin van de lente, kwam hij terug. Maar deze keer deed hij het werk niet alleen. Eite kreeg assistentie van Derk Fokkes die met zijn twee trekpaarden, Flym en Sylvester, (zogenaamde shires), naar de Oosterparkwijk was gekomen om mee te helpen. Samen trokken de paarden de ene voor na de andere.

“Voor ons is het een ideale manier om de grond te bewerken”, legde Margien Doze, chef Toentje, uit. “Een tractor is veel te zwaar voor het terrein. De aarde zou door het gewicht veel te veel door worden ingeklonken. Door met paarden te ploegen blijft de grond lekker luchtig.”

Wanneer het terrein is omgeploegd, kan er met zaaien worden begonnen.

“We gaan eerst bedjes maken, waarin deels kleine plantjes komen, deels zaaigoed. Maar verkijk je er niet op – het is vandaag prachtig weer, maar ’s nachts kan het nog behoorlijk koud zijn. Wanneer de grond kouder is dan 10-12 graden, ontkiemen de zaadjes niet.”

De opbrengst van de moestuin gaat volledig naar de Voedselbank.

“Het afgelopen jaar hebben we 3200 kilo groente en fruit geoogst, waarmee we 75 gezinnen konden voorzien. We hopen dit jaar op een nog grotere opbrengst. Andijvie, snijbiet, sla, prei, aardappelen, wortelen, diverse koolsoorten – noem maar op. We hebben de hele Hollandse pot in de aanbieding.”

Terwijl Margien uitleg gaf, ploegden de paarden voort, rustig, onverstoorbaar, in een gelijkmatig tempo. Het leverde een mooi, landelijk tafereeltje op, zo midden in de stad.

Foto(s): Toentje ploegt voort 2 | Erik Weersing, Toentje ploegt voort 1 | Erik Weersing.