George Amofa, veelzijdig apotheker

Al sinds drie jaar hebben we als Oosterpark weer een eigen apotheek, de apotheek Oosterpark. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met apotheker George Amofa.

“In mijn studietijd in Groningen deed ik al boodschappen in de Oosterparkwijk”, vertelt Amofa. “Ik woonde zelf aan de Hamburgerstraat in de Korrewegwijk. En natuurlijk kende ik de wijk door FC Groningen, ik voetbalde bij GVAV. Ook heb ik veertien jaar als apotheker in dienst van de apotheek Hanzeplein gewerkt. Deze locatie aan de Gorechtkade was beschikbaar en ik heb toen eerst met de huisartsen in de wijkgesprekken gevoerd. Ik dacht deze wijk verdient een eigen apotheek. En nu na drie jaar ben ik tevreden hoe het loopt.

”Over zijn voetbalcarrière zegt Amofa het volgende: “Ik kon goed voetballen, maar ook van huis uit zeiden mijn vader en moeder dat ik moest studeren, dat dat belangrijker is. Ook speelt de relatie van de voetballer met de trainer een rol, omdat de trainer bepaalt wie er opgesteld gaat worden. Toen was de keuze voor mijn studie makkelijker.” “Ik ben geboren in Ghana, waar ik nog regelmatig heenga voor vakantie. Mijn moeder is wel eens drie maanden hier geweest. Kinderen in Ghana worden genoemd naar de dagen van de week. Ik ben geboren op een zaterdag en zij is een van de weinigen die me nu nog Kwame noemt.

Toen het Treslinghuis nog bestond heb ik er samen met de voedselbank een markt georganiseerd. Een waarbij er tal van kramen stonden, je kon er je bloedsuiker laten prikken, je bloeddruk laten meten, een fitheidstest doen.
Het WIJ team stond er, er was een Ghanees buffet en een Ghanese band.”

“Ikzelf speel ook in die band, we treden regelmatig op, onder andere bij het Kwaku Festival in Amsterdam. Ik speel drums. Ik heb nooit muziekles gehad, maar speel- de graag op de trommel. De ‘talking drum’ is een van mijn favoriete instrumenten. De taal van de talking drum was alleen door de dorpsgenoten te begrijpen, het was communicatie door middel van de drum. Ook nu: bij ceremonies in het dorp wordt de koning begeleid door de talking drum, ook weten de dansers precies welke bewegingen zij moeten dansen als het ritme van de talking drum verandert.”


Meer weten of horen? Tijdens de muzikale fietstocht op zaterdag 15 juni om half twee speelt George Amofa samen met nog andere spelers percussie op een woonboot aan het begin van de Oosterhamrikkade. Of loop eens binnen bij de apotheek.