Monumentale sculptuur voor nieuwe stadsbuurt De Velden

Op zaterdag 25 mei wordt een groot kunstwerk van Elisabet Stienstra (Gasselternijveen, 1967) in de wijk onthuld. Het gaat om een acht meter hoge sculptuur, De Figuurtoren, die bij de nieuwe vijver aan de rand van de bebouwing van De Velden komt te staan. Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren. Naar boven toe worden deze steeds kleiner. Met twee halve cirkels en blokken creëert de kunstenaar een zit- en speelplek aan de voet van de sculptuur. Het Centrum Beeldende Kunst in
Groningen (CBK Groningen) begeleidt de kunstopdracht. Hiervoor formeerde het CBK een kunstcommissie met onder andere buurtbewoners
die bij het proces waren betrokken.

FC Groningen

In haar kunstwerk verwerkt Elisabet Stienstra de geschiedenis van dit deel van de Oosterparkwijk. Niet voor niets bestaat het uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en
stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis. Elf staat, net als de bal in het kunstwerk, ook symbool voor de voetbalgeschiedenis; een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond. Ook het materiaal is een verwijzing: Stienstra vervaardigt het kunstwerk uit lichtgrijs graniet. Deze steensoort was favoriet bij beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk. De stenen waarmee de cirkels onder het beeld worden opgebouwd, zijn een verwijzing naar de Amsterdamse School, een bouwstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak werd toegepast in wijken zoals de Oosterparkwijk.

Minerva

Elisabet Stienstra keert met dit kunstwerk na ruim dertig jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Na haar afstuderen vertrok ze naar Amsterdam om daar aan de Rijksacademie verder te studeren. Sindsdien heeft de kunstenaar veel beelden gemaakt, zowel autonoom als in opdracht. Werk van haar is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Centro Arte Contemp Luigi Pecci Prato in Italië en in diverse privécollecties. Het kunstwerk voor De Velden is haar eerste beeld in de open- bare ruimte in Groningen. De komende maanden worden de voorbereidingen voor de plaatsing getroffen, op zaterdag 25 mei om 14 uur is de onthulling samen met en voor buurtbewoners. Meer informatie volgt. We houden u op de hoogte.

Foto(s): Sculptuur | CBK Groningen.