25 september: kunstmarkt in de Oosterparkwijk

De voorbereidingen waren al in volle gang – de locatie was vastgesteld, kramen waren geregeld, deelnemers meldden zich aan – toen de oplaaiende corona-epidemie roet in het eten gooide. In mei werd er op het laatste moment geen toestemming gegeven voor het houden van een kunstmarkt in de Oosterparkwijk. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. De organisatoren hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten en een nieuwe datum vastgesteld. Op 25 september vindt op en rond het parkje aan de Lindenhof het evenement alsnog plaats, getiteld ‘OosterArt Kunstmarkt’. Ineke Bakker (ondernemend kunstenaar bij De Blauwe Boerderij) en Jacqueline Pieters (van de werkgroep ONS) die de kunstmarkt op touw hebben gezet, geven een toelichting. Deelnemend kunstenaar An Boeks sluit zich bij het gesprek aan en geeft vanuit haar achtergrond haar visie.

“We wilden al heel lang een kunstmarkt of iets vergelijkbaars organiseren”, legt Jacqueline uit. “Het biedt kunstenaars de mogelijkheid hun werk aan de wijk te tonen. Het brengt mensen bij elkaar. Er wordt weer iets met het parkje Lindenhof gedaan. En de expositie vindt grotendeels in de buitenlucht plaats, wat in deze tijd natuurlijk gunstig is. Tevoren hebben we kunstenaars gepolst en we kregen alleen maar enthousiaste reacties. Er is duidelijk behoefte aan, zeker na de afgelopen coronaperiode waarin zoveel is weggevallen.”

“Afgezien van wat er in De Blauwe Boerderij gebeurt, is er in de wijk niet vaak een tentoonstelling te zien”, is An van mening. “De raamexpositie in juli was natuurlijk een prachtig initiatief. Dit is een mooi vervolg. De markt vindt dichtbij plaats, midden in de buurt, dat vind ik zo bijzonder. Ik spin garens, weef doeken en sjaals en verf zelf de stoffen. Ook maak ik vloerkleden. Wanneer ik op een kunstmarkt sta, rijd ik daar met mijn fietskarretje vol spullen naar toe. Buurtgenoten die me zien fietsen, zullen zich afvragen wat ik toch allemaal aan het doen ben. Ik ben blij dat ik nu de gelegenheid krijg dit te tonen. Toen ik van de OosterArt kunstmarkt hoorde, heb ik me direct opgegeven.”

An denkt nog na over de demonstratie die ze wil geven. “Ik werk veel met weefgetouwen. Het grootste is 1,60 meter breed. Dat kan ik natuurlijk niet meeslepen naar de kunstmarkt. Maar ik wil toch dat de bezoekers een indruk krijgen van de techniek waar ik mee werk. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe en wat, maar in ieder geval komt er iets. Misschien een nieuwe techniek die ik aan het uitproberen ben.”

“Het zou mooi zijn wanneer je dat doet”, reageert Ineke. “Kunst maken betekent voortdurend uitproberen, onderzoeken en aftasten. Prima om dat proces te laten zien.” Ineke benadrukt dat het op de kunstmarkt draait om het tonen van kunst. “Het is natuurlijk mooi wanneer iemand wat verkoopt, maar dat doel staat niet voorop. Het is aan de andere kant ook niet de bedoeling dat een kunstenaar er geld op moet toeleggen. Daarom hebben we de kosten bewust laag gehouden. Deelnemers betalen 12,50 euro voor de huur van een kraam. De rest wordt door de organisatie bijgelegd. De bewonersorganisatie Oosterpark – de BO – sponsort de kunstmarkt.”

(v.l.n.r.) An Boeks, Ineke Bakker en Jacqueline Pieters.

Een afwisselend aanbod
Het aanbod op 25 september is bijzonder gevarieerd. Kunstschilders tonen hun werk, maar ook zijn er zeefdrukken te zien, keramiek, dameskleding, handgeweven textiel, boekkunst, vazen en schalen en design. Animator Michiel Hoving presenteert zijn Varkentje Rund, terwijl Anne van der Valk in haar kraam toelichting geeft bij de romans die ze geschreven heeft. In De Blauwe Boerderij laat

Sylvia Bökkering zien hoe je schildert met Japanse inkt. Tussendoor zijn er optredens van Vision the Creator (met spoken word), de Groningen Ukelele Society en van zangeres Mirjam Dirks, begeleid door Sven Otte op de contrabas. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Stadsrestaurant HOP is aanwezig met een kraam met zelfgemaakte hapjes, terwijl in De Blauwe Boerderij koffie met gebak wordt geserveerd.

De Stilte Kapel
Ineke is de laatste maanden druk bezig geweest het schuurtje bij De Blauwe Boerderij om te toveren tot een Stilte Kapel.

“Ik wilde hier al heel lang een plek inrichten waar mensen terecht kunnen voor een moment van troost en bezinning. Een plek waar iemand een kaarsje op kan steken voor een dierbare en even tot zichzelf kan komen. Daar is behoefte aan. Dat merk ik aan de reacties van buurtbewoners, maar ook van wandelaars uit alle delen van het land die de architectuur van de Oosterparkwijk bekijken. Die komen regelmatig bij de Blauwe Boerderij langs. Ik heb de Stilte Kapel ‘Maria Amor’ genoemd. Daarbij gaat het mij niet om de  kerkelijke benadering van Maria, maar om, te midden van de ruigheid van het leven, het zelf accepterende, troostende en ontvangende vermogen van Maria in onszelf te kunnen ervaren.”

De Stilte Kapel wordt op 25 september als onderdeel van de kunstmarkt geopend.

“Dat gebeurt op een ludieke manier. Ik wil daar nu nog niets over verklappen, maar het wordt heel bijzonder”, aldus Ineke. “Iedereen moet maar langskomen om het met eigen ogen te zien.”

Volgend jaar
“Het is de bedoeling van de kunstmarkt een jaarlijks terugkerend evenement te maken”, sluit Jacqueline het gesprek af. “De datum voor volgend jaar staat al vast. Op 28 mei 2022 vindt de tweede editie plaats. Deze keer zijn er vijftien kramen gereserveerd. Er is plaats voor twintig tot vijfentwintig kramen. We kunnen dus nog groeien.”

De kunstmarkt vindt op 25 september plaats rond de Lindenhof en in De Blauwe Boerderij. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Aanmelden voor de kunstmarkt van volgend jaar kan via de email: Ooster.artgroningen@outlook.com.

Vanaf 26 september is de Stilte Kapel twee middagen in de week open: iedere zondag van 13.00-17.00 uur en iedere woensdag van 12.00-17.00 uur. Witte duifjes op het hek van De Blauwe Boerderij geven aan dat de kapel toegankelijk is voor bezoekers.

Programma

Schilderkunst

Irma van der Veen
Kleurrijke schilderijen, diverse technieken en formaten.

JJC (Joske Jongen Chapel)       
Verschillende schildertechnieken, gevarieerde thema’s/ onderwerpen

Wim Braakman
Meer dan licht…/ Panelen

Sylvia Bökkerink
Japans inkt schilderen: demonstratie

Ineke Bakker
Schilderijen ‘Maria Amor’  &  Roman Nuria

Zeefdruk

ArtFiana
Zeefdrukken in opvallende, kleurrijke stijl

Design

Lynn Zwartsenburg & Gijs Geertzen / De nieuwe Editie
Design/Oude objecten met een nieuw verhaal

LaLoLa Creaties van Alette Vleems
Kostuumontwerpster/ Eigenzinnige, vrolijke en unieke dameskleding

Keramiek

Ewa Soroka
Handgemaakte keramische objecten

Matty van Rumpt/ Atelier 13
Handgevormde objecten, beelden, vazen en schalen

Handweverij

Handweverij An Boeks
Handgeweven textiel, sjaals en handgeverfde garens

Boekkunst

Boekbindatelier Wim Gremmen, Wim Gremmen & Susanna Lemstra
Het boek als kunstvorm, objecten en kunstenaarsboeken

Varkentje Rund Kunst

Michiel Hoving – Varkentje Rund
Varkentje Rund’s webwinkel op de markt

Schrijver

Anne van der Valk
Schrijver van moderne romans

WFS Art
Eigentijdse beeldverhalen, figuratief, illustratief en kleurrijk

Duurzaam

Nais, GoudGoed Atelier & Landgoed Ewsum van Werkpro
Duurzame producten van gerecyclede materialen

Live Muziek  

Mirjam Dirks zang & Sven Otte contrabas                                
Tussen Oriënt en Avondland        

GRONINGEN UKULELE SOCIETY  G.U.S.  
populaire covers 

Poëzie

Vision the Creator
Optreden met ‘Spoken Word’

Hapjes en drankjes

De Blauwe Boerderij
koffie, thee & taart

Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau
Lekkere lokale hapjes uit de wijk