De 77e Herdenking Bevrijdingsdag van Groningen bij de oude Oostersluis 

Zaterdag 16 april is het alweer 77 jaar geleden dat Groningen is bevrijd door de Canadezen. Ook dit jaar organiseert de werkgroep Oosterpark Nooit Saai (ONS) de herdenking bij het monument Twee Bruggen. Deze herdenking vindt om 15.00 uur bij de oude Oostersluis plaats.

De Duitsers hadden de beide bruggen omhoog gezet en vluchtten via Oosterhoogebrug naar Delfzijl, van waaruit zij Emden hoopten te bereiken. Pop Dijkema, zijn broer Jacob-Jan en diens zoon Jan, zijn toen met gevaar voor eigen leven naar de kelderruimte van de brug bij het Damsterdiep geslopen, en hebben de brug handmatig naar beneden gedraaid. Pop raakte hierbij gewond en de Canadese infanteriesoldaat Roy Coffin werd door de Duitsers dodelijk getroffen. Maar de Canadezen konden hierdoor oprukken naar Delfzijl.

Het monument werd in 2016 door Menno van der Wis en Sjoukje van Kuiken (werkgroep ONS) geplaatst ter nagedachtenis aan de strijd rond de oude Oostersluis op 16 april 1945. In 2017 heeft de Openbare Basis (OBS) Oosterhoogebrugschool het monument geadopteerd; op schooldagen maken zij, met het voorlezen van zelfgemaakte gedichten, onderdeel uit van de herdenking.

Terugblik: het was dringen geblazen op 16 april `16 bij het monument Twee Bruggen, vlak bij de Oostersluis. Herdacht werd dat de stad Groningen 71 jaar geleden werd bevrijd.

Onthullingsplechtigheid bij de plaquette Twee Bruggen. Dagblad van het Noorden (foto: Jan Willem van Vliet 2016).