Kerstactie in Het Oude Politiebureau

Tegen de tijd dat de wijkkrant bij u op de mat valt, is het februari. Kerstmis ligt al weer ver achter ons. Toch willen we u even meenemen naar een van de laatste dagen voor kerst, naar het Stadsrestaurant ‘Het Oude Politiebureau’, waar het die decemberochtend een en al bedrijvigheid was. Op tafels langs de wand lag een lange rij verwenboxen – formaat pizza-dozen – die door medewerkers van HOP één voor één met allerlei lekkernijen werden gevuld, zoals winterthee, verschillende soorten bonbons (zelfgemaakt) en twee soorten taart (ook zelfgemaakt). De deksels van de boxen waren feestelijk versierd met kerst-voorstellingen, gemaakt door HOP-medewerkers en door leerlingen van de Borgman-school. Het waren verrassingspakketten, bestemd voor wijkbewoners die, om wat voor reden dan ook, met kerst wel een steuntje in de rug konden gebruiken. Of die het verdienden een keer in het zonnetje gezet te worden, bijvoorbeeld omdat ze als mantelzorger altijd voor een ander klaar stonden. 

“De doorlopende HOP-actie ‘Doneer een Diner’ heeft het afgelopen jaar maar liefst 8250 euro opgeleverd”, legde Miranda Dontje, projectleider bij WerkPro, uit. “Voor een groot deel is dit bedrag bijeengebracht door de gasten van HOP, verder aangevuld door verschillende organisaties en bedrijven. Naast de verwenboxen worden aan enkele honderden Oosterparkers cadeaubonnen uitgereikt, waarmee ze een keer bij HOP uit eten kunnen gaan, met het hele gezin. Alleenstaanden krijgen dubbele bonnen zodat ze iemand kunnen uitnodigen met hen mee te gaan. Want dat is dit jaar de visie van HOP: iedereen moet na tweeënhalf jaar corona weer zoveel mogelijk deelnemen aan het gewone leven.”

De laatste details
Ondertussen controleerden HOP-medewerkers voor de laatste keer de boxen. Ontbrak er niets? Ja, toch – er bleken een paar ‘saaie boxen’ tussen te zitten. De afbeelding op de deksel ontbrak. Een medewerker ging direct aan de slag en tekende in no time op de deksels enkele fraaie kerstbomen, kersttakken en kaarsen. Verderop telde een collega van haar het aantal kerstmutsen. Het was de bedoeling dat de vrijwilligers die de verrassingspakketten straks gingen rondbrengen, ter verhoging van de feestvreugde, een kerstmuts opzetten. Waren er voldoende? En ook in verschillende maten? Andere collega’s waren druk in de weer de boxen op een centrale plek te verzamelen. Tot het laatst toe werd er door iedereen hard gewerkt. 

De vrijwilligers
Rond twaalf uur druppelden de eerste vrijwilligers binnen. Een kwartier later waren alle dertig aanwezig. Het was de bedoeling dat ze dadelijk in groepjes van twee op pad gingen om de pakketten bij de mensen af te leveren. Maar voordat het zover was, kreeg iedereen een kom pittige bonensoep uitgereikt. Vers gemaakt, uit eigen keuken. Winterse kost die er goed in ging. Die middag zijn ruim 400 wijkbewoners verrast met een bezoek aan de voordeur.