Herdenking 4 mei

Eindelijk is er een (koperen) bordje met tekst en uitleg over Swint bij het monumentje op het Linnaeusplein aangebracht. 

Johannes Swint, voorzitter van de Speeltuinvereniging Oosterpark en communist, werd in de oudejaarsnacht van 1943/44 met drie kogels doodgeschoten op het Linnaeusplein.

Op 4 mei werden er bloemstukken neergelegd door de Nabestaanden, Stichting 4 mei herdenking Groningen, werkgroep ONS (Oosterpark Nooit Saai) en GroenLinks. 

Kleindochters Ria Stal en Harma Timmer-Van der Borg, evenals twee achterkleinkinderen waren aanwezig, en terwijl de toespraken eerder werden verzorgd door de onlangs opgeheven Geert Sterringa-stichting, nam nu de broer van Ria, kleinzoon Lucas Stal, het stokje over met een gloedvol betoog. Ook de tekst op het bordje is van zijn hand.

Naast de formele bloemen werden er talloze anonieme bloemstukjes en losse bloemen neergelegd. Ook een geplastificeerd kaartje met ‘Nooit meer fascisme!’ én een anonieme slecht verpakte handgeschreven tekst die enkele dagen later al kletsnat was geworden. Ik nam dat A-viertje mee naar huis om het voorzichtig te drogen en bracht het de volgende morgen nu goed ingepakt weer terug. De tekst was wat flets geworden, maar nog steeds leesbaar. Ik citeer er een stukje uit: 

Oorlog, wat is het? Wij mensen van na de oorlog hebben er geen weet van, we kunnen ons er hooguit iets van inbeelden. Soms na verhalen van Opa of Oma. Maar heel dicht bij de waarheid komen we nooit. Vaak blijven de gruwelbelevenissen achter hun lippen, en komen ze terug in nachtelijke dromen. Waar de angst, de beschietingen, de kampen en het verlies van vrienden tot leven komt.