Eksters in de wijk

Tijdens het eerste weekend van augustus vond in onze wijk het Street Art festival plaats. Op initiatief van Writers Block – dat is een organisatie die zich inzet voor de realisatie van kunst in de openbare ruimte – brachten kunstenaars uit binnen- en buitenland op verschillende locaties muurschilderingen op gebouwen aan. Opvallende decoraties die extra kleur geven aan de wijk. Elders in deze krant vindt u een fotoreportage van deze manifestatie die veel bekijks trok. 

Een paar dagen daarvoor, als aanloopje naar dit evenement, kwam Xander van Soelen in actie. Op een heel bijzondere manier. Van oorsprong is hij portretschilder, maar sinds een paar jaar heeft hij zich gespecialiseerd in het schilderen van eksters op muren. Hierbij maakt hij gebruik van sjablonen, in totaal zijn het er drie. Dat betekent dat de ekster steeds dezelfde vorm heeft. De kleuren maken het verschil. Iedere ekster heeft zijn eigen, unieke coloriet. Xander sleept bij zijn projecten steeds een forse kist met spuitbussen met zich mee, waarin verf zit in alle denkbare tinten. Door deze iedere keer met elkaar te combineren, is het aantal variaties eindeloos.

 Op acht of negen plaatsen in onze wijk heeft hij in twee dagen tijd een reeks aan eksters geplaatst. Onder meer op de muren van appartementencomplex ‘De Papaver’ aan de Klaprooslaan, eentje bij de ingang van het gebouw en eentje aan de voorzijde. Verschillende bewoners waren naar beneden gekomen om Xander aan het werk te zien. Terwijl hij een sjabloon ophield, gaven ze commentaar. “Ja, dat lijkt me wel een mooie plek. Iets hoger, misschien. En iets meer naar het midden. Ja, zo is het goed. Perfect!” Ook hadden ze inspraak bij de keuze van de kleuren. Xander liet zich hierbij geheel leiden door de voorkeuren van de bewoners. Over het resultaat waren deze dan ook dik tevreden. “Het is een verrijking van het gebouw.” 

Alle geschilderde eksters maken onderdeel uit van de door Xander opgerichte ‘geheime eksterclub’.  Inmiddels telt deze club, verspreid over het land, een paar honderd leden. Meer informatie heb ik niet. Het is, zoals gezegd, een geheime club.