Wisseling van de wacht

Cultuurcoach Oosterparkwijk Rozan Vergeer draagt het stokje per 1 december over aan nieuwkomer Daan Noordhoek.

Elke wijk in Groningen heeft een cultuurcoach, met een dienstverband(je) bij VRIJDAG in de Buurt, de overkoepelende culturele organisatie in Gro-ningen.

Rozan blikt met tevredenheid terug op haar werk in onze wijk. Terwijl ze al vanaf 2016 in de wijk woonde, startte ze in maart 2021 en viel eigenlijk al direct met haar neus in de boter: de oprichting van een werkgroep die de Raamexpositie ging organiseren, met werken van 70 kunstenaars. Daarin ontmoette ze onder andere Mathilde Boersema, met wie ze onlangs weer samenwerkte bij De Nacht van de Nacht. Ze werkte samen met ONS, WIJ en ook met een jonge kunstenares, zodat die ook haar netwerk in de wijk in kaart bracht.

Haar taak als coach was niet zozeer het organiseren van evenementen, maar meer het mogelijk maken van initiatieven van wijkbewoners. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Cultuurcafé’s, waarin ooit het idee van een wijkkoor is ontstaan. Ze raakte in 2022 betrokken bij De Wijk De Wereld, en bedacht een wijkwandeling, waarbij in verschillende straten bewoners zich konden presenteren. Deze wandelingen werden voorafgegaan door een maaltijd, verzorgd door WIJ Oosterpark.

Ze was betrokken bij het Mini Natuurfestival in 2023, workshops door lokale kunstenaars zoals Lilian Verschoor, Fiana de Raaf en Lucie Dekker, die ze had leren kennen bij de Raamexpositie, het meezingcafé, danslessen voor kinderen en haar grote eigen project ‘Overhoop’.

Hart voor theater

Deze theatervoorstelling werd drie keer opgevoerd in de Paradijsvogeltuin en was een groot succes. Het was een waarachtige wijkvoorstelling, gebracht ook door wijkbewoners, die de toeschouwer meenam aan de hand van een nieuwkomer in de wijk, die bij zijn kennismaking met de wijk van alles beleeft, en uiteindelijk de liefde vindt.

Rozan schreef de tekst samen met schrijfster/performer Anke Odinga.

En ze ontdekte toen pas goed wat ze graag wil doen: theater maken!

In plaats van veel regel- en organisatiewerk. Zelf iets maken en regisseren met een groep wijkbewoners, dat is waar haar hart naar uitgaat, ‘waar ik echt blij van word.’

Ze had al ervaring opgedaan als docent/regisseur bij de Jeugdtheaterschool van Vrijdag, en ook als docent theater bij het Noorderpoort College. Ook deed ze mee aan het project Veur Aaltied met voorstellingen in kerken in Groningen en Friesland, waarvan ze bij twee voorstellingen de regie deed, Eentje in Middelstum en eentje in Loppersum.

Rozan verwacht een kindje (uitgerekend op Oudjaar) en koos deze wending in haar leven om te stoppen als cultuurcoach en in de toekomst verder te gaan als zzp’er. Er lonkt al een project in april in Ten Boer. Haar afscheid was op 30 november bij Van Houten, waarbij men ook al kennis kon maken met haar opvolger Daan Noordhoek.

Tenslotte valt er nog te melden dat de theatergroep van ‘Overhoop’, aangevuld met nieuwe leden is doorgegaan! En wel in twee groepen, met lessen /repetities van Carin Halsema en Jaap de Graaf.

Rozan’s laatste project, een werkgroep ‘Geluidsvriendelijkere ruimte bij van Houten’, dat zich buigt over het probleem van de slechte akoestiek binnen bij Van Houten, draagt ze nu over aan haar opvolger Daan.

Nieuw in de wijk (maar toch niet helemaal)

Daan Noordhoek woont, na onder andere tien jaar in de Korrewegwijk, nu aan de Hereweg, maar had vroeger altijd veel vriendjes en vrienden die in de Oosterparkwijk woonden en wonen, en waarmee hij speelde en ook sportte. Zijn vader is kunstenaar, dus cultuur is hem met de paplepel ingegoten. Hij is naast drumleraar ook actief als drummer in verschillende projecten. Hij werkte 8 1/2 jaar bij de SPOT (Stadsschouwburg / De Oosterpoort) als bar-medewerker. Altijd ’s avonds laat, of beter gezegd nachtwerk, en daar was hij wel klaar mee. Toen hij de vacature voor Cultuurcoach Oosterparkwijk zag, wist hij: dit is het! Hij solliciteerde en kreeg de baan.

Daan heeft van nature veel interesse in sociale interacties en ziet bijvoorbeeld heel goed de waarde van de kleine contactjes, zoals gewoon vriendelijk ‘goedemorgen’ of ‘moi’. Hij werkte geruime tijd bij JUMBO Beren en wist daar, ondanks de drukte bij de kassa, toch relaties op te bouwen met de vaste klanten. Een eigenschap die hem vast goed te pas zal komen in zijn functie als Cultuurcoach.

Zoveel er te melden was over Rozan, die terugblikte, zo weinig valt er uiteraard te melden over beginner Daan, die uiteraard de nalatenschap van Rozan zo goed mogelijk wil voortzetten.

Maar ook onthult hij als drummer al een plan!

Hij wil heel graag werken met jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar. Puberjongeren zogezegd. Onderzoeken wat er allemaal mogelijk is met verschillende projecten en dan ook zijn gekoesterde wens werkelijkheid laten worden: een Wijkband oprichten! Het maakt niet uit welk instrument je bespeelt of hoe je zingt; het moet mogelijk zijn om een band op te richten, die een heel breed palet aan muziekstijlen aan elkaar kan verbinden. Net als de muzieksmaak en -kennis van Daan, die ook superbreed is.

Hiervoor kun je je nu al aanmelden: Daan Noordhoek, 06-373 974 74. daan.noordhoek@bijvrijdag.nl