Nieuws van de Leeskamer

Wij hadden jullie al gemeld dat we willen inspelen op landelijke boekenthema’s en deze maand april is dat De Maand van de Filosofie. We verdubbelen het aantal boeken hierover van 50 naar 100.

De letterlijke betekenis van het woord filosofie is “Liefde voor Wijsheid”. Dat klinkt prachtig maar velen zien het als onnodig moeilijk doen, zweverig gedoe.

Hoe een concreet voorbeeld te geven van filosofische vragen of opmerkingen? Johan Cruyff – wie kent hem niet – had een patent op filosofische opmerkingen: “Elk nadeel heb z’n voordeel” en “Je gaat het pas zien als je het doorhebt” of “Toeval is logisch”. Stuk voor stuk interessante wijsheden. Daar kun je even op kauwen, toch?

Guus Hiddink kon er ook wat van: “Als ik stop met twijfelen, denk ik niet meer na”. Dus twijfelen is belangrijk, zet je vaste waarden en ideeën ter discussie.

Eeuwenlang dacht men zo niet. Het was René Descartes (1596-1650) die duidelijk opschreef: “Ik twijfel dus ik besta”. Hij liet zien dat een mens een individu is met eigen meningen en twijfels. Twijfel is een duidelijk en belangrijk aspect van ons mens-zijn.

Mensen hebben zich altijd wel met filosofische vraagstukken bezig gehouden, maar misschien ligt het aan deze ingewikkelde en verwarrende tijd dat er de laatste jaren echt een opleving is. Mensen zitten met levensvragen en dan is een filosofisch boek dat je eventueel antwoorden kan geven een goede manier om jezelf en de wereld om je heen te bevragen; wat je bezighoudt een plek te geven.

Ook samen boeken lezen en discussiëren over filosofie is populair geworden.

Het kan rust en ruimte brengen in je hoofd om dat gezamenlijk te doen. Je bent niet meer alleen met je twijfel en vragen. En dus zijn er deze maand april interessante filosofische titels te vinden in de Leeskamer die u daarbij van dienst kunnen zijn.

Wij zijn open maandag en donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur; zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur. Verder is er een uitstekend leen – en  terugbreng systeem opgetuigd zodat u ook buiten deze openingstijden bij ons terechtkunt.

U bent van harte welkom.

Anneke van de Graaf en Jilles van den Doel.
Vrijwilligers bij de Leeskamer.