Samen spaar je meer! Spaar jij ook mee?

We leven in een dure tijd. Menigeen heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen, zeker wanneer je een bescheiden inkomen hebt. Aan sparen hoeft je al helemaal niet te denken. Of toch wel? Door het hele land worden spaarkringen opgericht. Door te sparen in een spaarkring wordt het mensen mogelijk gemaakt om geld opzij te zetten – voor een vakantie, voor de aanschaf van een nieuwe televisie, een smartphone of een wasmachine, om een huwelijksfeest te vieren of gewoon, als reserve, wanneer er in huis iets stuk gaat. Iedereen kan aan een spaarkring deelnemen. Het maakt niet uit of je werkt of een uitkering hebt, of je al dan niet in de schulden zit. Ook als je iedere keer weer aan het eind van de maand merkt dat je geen cent hebt overgehouden, kan een spaarkring uitkomst bieden. Binnenkort wordt er in de Oosterparkwijk een spaarkring opgericht. Jorien Waterman die deze spaarkring begeleidt, geeft een toelichting.

“Een spaarkring bestaat uit vijf tot twaalf mensen die eens in de week of twee weken bij elkaar komen. Meestal treffen ze elkaar in een wijkgebouw. Bij iedere bijeenkomst wordt er geld ingelegd. Welk bedrag is per persoon en per keer verschillend. De ene kan nu eenmaal meer missen dan de ander. Iedereen spaart zoveel of zo weinig als hij zelf wil en kan. Het gaat soms om kleine bedragen, dat maakt niet uit – als er maar gespaard wordt. Iedereen in de groep krijgt een rol. De groep is eigen baas en beslist zelf over de te maken afspraken”

Wat wordt er tijdens zo’n bijeenkomst zoal besproken?

“De bijeenkomst heeft twee doelen – of eigenlijk drie. Er wordt dus gespaard. Maar ook is het de bedoeling dat de deelnemers van elkaar leren. De een is nu eenmaal beter in budgetteren dan de ander. Als iemand tips heeft hoe je handiger met je geld om kan gaan – prima. We streven ernaar dat iemand goed zicht krijgt op zijn inkomsten en uitgaven. Verder blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van kwijtschelding van bepaalde belastingen. Of van de toeslagen waar hij recht op heeft. Daar wordt de nodige aandacht aan besteed. En niet te vergeten: het sociale aspect is ook heel belangrijk. De bijeenkomsten zijn over het algemeen erg gezellig. De deelnemers drinken koffie en thee met elkaar. Regelmatig neemt iemand iets mee ‘voor bij de koffie’. Er zijn bij de spaarkringen vriendschappen ontstaan.”

Als het iemand een keer, bijvoorbeeld door een onvoorziene uitgave, niet lukt geld in te leggen?

“Zoiets kan voorkomen. Dan slaat hij een keer over. Daar doen we niet moeilijk over.”

Hoe lang blijft een spaarkring bestaan?

“In principe een jaar. Dan krijgt iedereen het geld uitgekeerd dat hij gespaard heeft. Hierna kan de groep, als daar behoefte aan is, opnieuw beginnen met een jaar sparen. Ik begeleid de eerste periode. Ik ben de vraagbaak en leer iedereen hoe het werkt. In het begin ben ik iedere bijeenkomst aanwezig, maar ik laat de groep steeds meer los. Als de kring eenmaal loopt, ben ik niet meer nodig.”